Άνοιξε η συζήτηση για τη δημιουργία προαστιακού σιδηροδρόμου που θα συνδέει τη Σίνδο και τις δυτικές περιοχές, με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μόνον που ο σιδηρόδρομος είναι πιο… μακριά από ό,τι φαίνεται.


Οι αρμόδιοι φορείς κι εκπρόσωποι των δήμων που εμπλέκονται στο σχεδιασμό συναντήθηκαν, σήμερα, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Το σχέδιο ονομάζεται «Δυτικός Προαστιακός Σιδηρόδρομος… ενώνοντας το κέντρο της πόλης  με τη Δυτική Προαστιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης» κι είναι ένα «CITY TRAIN» στο πλαίσιο του έργου Διακρατικής Συνεργασίας χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης: RAIL4SEE “Rail Hub Cities for South East Europe” ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΩΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ. 

Υπάρχουν έξι σχέδια για το τι θα γίνει τελικά –κι εξαρτάται από τα χρήματα που θα βρεθούν, αφού το κόστος μπορεί να αρχίζει από 5 εκ. ευρώ και να ξεπεράσει και τα 15 εκατομμύρια. Κανείς δεν έχει καταλήξει, ακόμη, σε ένα από αυτά, καθώς το κόστος αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο για να ακολουθηθούν κάποια.

Αφετηρία στη Σίνδο ή στο στρατόπεδο Μ. Αλεξάνδρου, ή τη Λαγκαδά, ή...

Σύμφωνα με το σχέδιο, το Rail Bus που θα αποτελεί το τροχαίο υλικό του CITY TRAIN προτείνεται να έχει ως αφετηρία για ορισμένα δρομολόγια το Σιδηροδρομικό Σταθμό Σίνδου και για τα υπόλοιπα δρομολόγια τη  νέα στάση κοντά στην είσοδο του στρατοπέδου Μ. Αλεξάνδρου στα όρια Ευόσμου – Αμπελοκήπων. Αυτό είναι το ένα σχέδιο. Αν αποφασισθεί να ενεργοποιηθεί το τμήμα της παλαιάς γραμμής που διέρχεται από το στρατόπεδο Παπακυριαζή θα ξεκινά επίσης και από την οδό Λαγκαδά σε κοντινή απόσταση από το Δημαρχείο Σταυρούπολης. Αυτά είναι τα δύο από τα σχέδια που υπάρχουν.



Τα νέα δρομολόγια θα τερματίζουν στο σταθμό του Λιμανιού όσο το δυνατόν εγγύτερα στην Πλατεία Ελευθερίας, πλησίον της οποίας χωροθετείται ο τερματικός σταθμός της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας.  Οι επιβάτες των ηλεκτροκίνητων συρμών από τη Λάρισα, την Έδεσσα, το Βόλο και την Κατερίνη, θα μετεπιβιβάζονται είτε στο σταθμό της Σίνδου είτε στη στάση του Σιδηροδρομικού Μουσείου.

«Ελπιδοφόρα», χαρακτήρισε την προοπτική ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνος Ζέρβας.  Για τον αντιδήμαρχο το έργο πρέπει να συνδυαστεί με την οκλήρωση της βασικής γραμμής του μετρό με την επέκταση προς Καλαμαριά, την αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία», τη λειτουργία παράκτιας συγκοινωνίας και τη μελέτη για τραμ, την ανάπτυξη λειτουργικού δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, σε συνδυασμό με τη δημιουργία πάρκινγκ.

Επτά στους δέκα θέλουν τρενάκι κι ας είναι... αλμυρό

Την έρευνα για την βιωσιμότητα της πρότασης παρουσίασε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων – Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ, Ερευνήτρια Α’ ΙΜΕΤ, πολιτικός μηχανικός συγκοινωνιολόγος,  δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου.  Σύμφωνα με την έρευνα, το 69% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιούν το τρένο, ακόμη κι αν το εισιτήριο κοστίζει… 3 ευρώ!

Για το τρενάκι θα χρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο τμήμα του ενεργού σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και τμήματα που δεν είναι, πλέον, ενεργά, στη Μενεμένη, τους Αμπελόκηπους και τον Εύοσμο. Μόνον που τα τμήματα αυτά είναι παντελώς άχρηστα, αφού έχουν πακτωθεί με άσφαλτο στα περισσότερα σημεία.

Σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό—συγκοινωνιολόλγο MSc, CEng, και εξωτερικό συνεργάτη του ΙΜΕΤ, Σάμουελ Σαλέμ, το κόστος κατασκευής είναι χαμηλό κι ο ορίζοντας υλοποίησης και έναρξης λειτουργίας μικρός. 

Δίκτυο 17,8 χιλιομέτρων με 11 σταθμούς

Το μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου υπολογίζεται στα 17,8 χιλιόμετρα με έντεκα προτεινόμενες στάσεις: 1.Τερματικός Σταθμός Σίνδου, 2.Χρυσ.Σμύρνης και Αισχύλου Διαβατά, 3.Νέα Μοναστηρίου Ελευθέριο – Κορδελιό, 4.Σιδηροδρομικό Μουσείο 5.ΚΤΕΛ “Μακεδονία”, 6.Εμπορικό Κέντρο «City Gate», .Λιμάνι Θεσσαλονίκης, 8.Επτανήσου και Καραολή και Δημητρίου Εύοσμος, 9.Ελ.Βενιζέλου Αμπελόκηποι, 10.Παπαφλέσσα και Αγ.Κυριακής Εύοσμος – Άνω Ηλιούπολη και 11.Μ.Ασίας και Καραολή και Δημητρίου Σταυρούπολη.



Σύμφωνα με τις μελέτες, ο μέσος ημερήσιος φόρτος υπολογίζεται σε 13.300 επιβάτες, ενώ απαιτούνται δέκα αυτοκινητάμαξες. Η τιμή του εισιτηρίου εκτιμάται πως θα είναι από 1 έως 2,15 ευρώ. Κι αυτό εξαρτάται από το ποιο σχέδιο θα ακολουθηθεί τελικά.

Θετική είναι η συνεργασία και από την πλευρά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σύμφωνα με την τοποθέτηση του εκπρόσωπού της, σύμβουλου στρατηγικού σχεδιασμού, Νίκου Αθανασόπουλου ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε το επιτυχημένο παράδειγμα της Πάτρας. 

Όπως διαφάνηκε από την εκδήλωση, το city train είναι… μακριά στον ορίζοντα. Θα χρειαστεί πολλή δουλειά και να σηκωθούν αρκετά δρύφρακτα για να φθάσει το τρένο στο σταθμό.