Ένα ευρώ, ανά συνταγή, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν από  σήμερα οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακά τους. 


Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, από το μέτρο εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες που αναγκάζονται να εκτελούν συνταγές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η εφαρμογή του μέτρου προκαλεί την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών, καθώς είναι αυτοί που θα εισπράττουν για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ το ένα ευρώ. 

Φυσικά, αντιδρούν και οι ασφαλισμένοι. Μπορεί το "χαράτσι" του ενός ευρώ να μη φαίνεται μεγάλο, όμως, για χαμηλοσυνταξιούχους πάσχοντες από νοσήματα που δε θεωρούνται χρόνια, είναι ποσό...

Μπορεί η κυβέρνηση να εξαιρεί τους χρονίως πάσχοντες, όμως, υπάρχουν κατηγορίες που δεν εντάσσονται. Για παράδειγμα, εξαιρούνται οι πάσχοντες από διαβήτη, όχι, όμως, αυτοί που ρυθμίζουν το ζάχαρό τους με χάπια, ή οι υπερτασικοί. Υπάρχουν, επίσης, κατηγορίες ασθενών που συνδυάζουν τις δύο ασθένειες, ή και τρίτη, όπως η αυξημένη χοληστερίνη, που, επίσης, απαιτεί καθημερινά λήψη φαρμάκων.

Η λύση γι αυτές τις κατηγορίες ασθενών, ώστε να γλιτώνουν το ευρώ σε κάθε συνταγή, είναι η ομαδοποίηση των φαρμάκων από το γιατρό και η χορήγηση τρίμηνων συνταγών, που θα εκτελούνται άπαξ. Με τη βοήθεια των γιατρών μπορεί να μειωθεί το κόστος στο ένα -μόλις- ευρώ το τρίμηνο, από 3-9 ευρώ που θα μπορούσε να είναι -στις καλύτερες περιπτώσεις.