papageorgopoulos_dikastirio_metagogi_20140116_01.jpg

Με την υποβολή δικονομικών θεμάτων άρχισε, το πρωί, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η εκδίκαση, σε δεύτερο βαθμό, της πολύκροτης υπόθεσης υπεξαίρεσης των 18 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης απέρριψε το αίτημα αποβολής της πολιτικής αγωγής που ετέθη από τους συνηγόρους υπεράσπισης, κατά την έναρξη της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Την απόρριψη του αιτήματος πρότεινε κι ο εισαγγελέας της έδρας.

Κατόπιν τούτου, το δικαστήριο διέκοψε εκ νέου τη διαδικασία για τη μία μετά το μεσημέρι, προκειμένου να αναβάλει όλες τις υποθέσεις του εκθέματος (πινακίου).

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, πρόεδρος Εφετών Παναγιώτης Κατσιρούμπας, γνωστοποίησε ότι μετά τη διακοπή η δίκη θα συνεχιστεί σε άλλη αίθουσα από αυτήν που ξεκίνησε το πρωί.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία θα συνεχιστεί σε αίθουσα του τρίτου ορόφου του δικαστικού μεγάρου αντί αυτής του υπογείου. Αυτό αποφασίστηκε με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη αίθουσα κρίθηκε μικρή για να φιλοξενήσει το πολυπληθές ακροατήριο.

Ο προεδρεύων του δικαστηρίου ενημέρωσε τους διαδίκους ότι κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες θα γίνουν συνεδριάσεις την Τρίτη και την Τετάρτη.

Νωρίτερα, το δικαστήριο διέκοψε για να εξετάσει τα θέματα που τέθηκαν από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης.

Υποδοχή με χειροκροτήματα

Για την υπόθεση κατηγορούνται ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην ταμίας του Δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, σε βάρος των οποίων, πρωτόδικα, είχε επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, στον καθένα. Στο εδώλιο συμπληρώνεται, επίσης, από δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου, στους οποίους είχαν επιβληθεί ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών αντιστοίχως, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι ενόψει της επαναληπτικής δίκης.

Η μεταγωγή των κατηγορουμένων ολοκληρώθηκε γύρω στις 9:15, με τον τέως δήμαρχο να τυγχάνει θερμής υποδοχής από υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από τα δικαστήρια.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος, έχοντας δώσει «δείγματα γραφής» όλο τον προηγούμενο καιρό, με επιστολές του μέσα από τη φυλακή, αναμένεται να υποστηρίξει ότι η υπεξαίρεση στον κεντρικό Δήμο ξεκίνησε προτού ο ίδιος αναλάβει τη δημαρχία.

Στο επιτελείο των συνηγόρων του έχει προστεθεί και ο Δημήτρης Τσοβόλας, ενώ στο επιτελείο του Μιχάλη Λεμούσια, από τον οποίο ο τέως δήμαρχος αναμένεται να πάρει αυτή τη φορά αποστάσεις, εντάχθηκε ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας.