elbo_diamartyries_poreia_20140124_03.jpg

Υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης τάχθηκε, με απόφαση του Πολυμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, η ΕΛΒΟ, μετά από αίτηση του ελληνικού δημοσίου.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε σήμερα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Τ
ο Εφετείο επικαλείται το άρθρο 14α, του νόμου 3492 και θέτει ως ειδικό εκκαθαριστή την εταιρία Έρνεστ εντ Γιανγκ, την οποία είχε προτείνει το ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα, η απόφαση αυτή, ούτε εφεσιβάλλεται, ούτε προσβάλλεται και είναι τελεσίδικη. Το σκεπτικό της αναμένεται να καθαρογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως και αύριο.

Τι προβλέπει το σχετικό άρθρο

Με βάση το άρθρο του εν λόγω νόμου, είναι άγνωστη η τύχη και της εταιρίας και των εργαζόμενων, αφού δίνεται η δυνατότητα στον ειδικό εκκαθαριστή, να μην καταβάλει τα δεδουλευμένα, ή και τις αποζημιώσεις, να προχωρήσει στην πώληση, είτε όλης της εταιρίας, είτε μέρους της, είτε των μηχανημάτων, είτε στην ιδιωτικοποίησή της.

«Η απόφαση για την ΕΛΒΟ μπορεί να σημαίνει και πολλά, μπορεί και τίποτα», σχολίασε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, την απόφαση του δικαστηρίου για την ΕΛΒΟ, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

Τσαραμπουλίδης: Δε διανοούμαι Έλληνας βουλευτής να υπογράψει

Όπως είπε, το αίτημα του ελληνικού δημοσίου έγινε δεκτό κρίνοντας με οικονομικά κριτήρια. «Υπάρχει θέμα, πώς ένα δικαστήριο να πάει κόντρα σε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών», είπε ο κ. Τσαραμπουλίδης και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποφασίσει ο ειδικός εκκαθαριστής ακόμη και τη συνέχιση λειτουργίας της βιομηχανίας. «Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Στουρνάρα, ότι δε συμφέρει να κλείσουν οι αμυντικές βιομηχανίες. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρξει Έλληνας πολιτικός που θα βάλει την υπογραφή του για το κλείσιμο της ΕΛΒΟ», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ.
elbo_diamartyries_synenteyxi_20140124_01.jpg

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, από την πλευρά του, έχει ζητήσει συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς, να παραστεί σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας, ακόμη και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Όσο για το οικονομικό πρόβλημα της ΕΛΒΟ, υπογράμμισε πως «χρωστά, όλα κι όλα 24 εκατομμύρια, που είναι άμεσα απαιτητά κι άλλα 50, τα οποία έχουν ρυθμιστεί. Με μία, μόνον, παραγγελία στρατιωτικών οχημάτων, η ΕΛΒΟ λύνει το οικονομικό της πρόβλημα», κατέληξε.

Εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ: Μας κλείσαν’ τα συμφέροντα
elbo_diamartyries_poreia_20140124_04.jpg


«Είναι λάθος η δικαστική απόφαση και θα το αποδείξουμε», δήλωσε, μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, πρόεδρος των εργαζόμενων στην ΕΛΒΟ, Θόδωρος Αλιόγκας, μιλώντας στη Ραδιοεφημερίδα του FM100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη.

Υπογράμμισε πως, από πλευράς δημοσίου, υποστηρίχθηκε πως, η τοποθέτηση ειδικού εκκαθαριστή στην ΕΛΒΟ είναι «μνημονιακή υποχρέωση» και ζήτησε «να αφήσουν τη Βιομηχανία να λειτουργήσει. Υποχρέωσή τους είναι να φέρουν διοίκηση –κι όχι εκκαθαριστή», τόνισε.
Οι εργαζόμενοι, αύριο, πραγματοποιούν γενική συνέλευση και είναι αποφασισμένοι να δώσουν στη δημοσιότητα όλα τα οικονομικά στοιχεία. «Τα συμφέροντα είναι τεράστια και η ΕΛΒΟ κλείνει γι αυτόν το λόγο», υποστήριξε ο πρόεδρος των εργαζομένων στη βιομηχανία. Για να καταλήξει: «Ας εξηγήσουν για ποιο λόγο κλείνουν μια εταιρία με ελάχιστες ζημιές και διατηρούν άλλες, στο απυρόβλητο, με τεράστιες ζημιές».