aithalomixli_03.jpg

Πρόταση για έκπτωση 70% στο ρεύμα, όποτε υπάρχει συγκέντρωση αιθαλομίχλης στη Θεσσαλονίκη άνω των 70 μιλιγκράμ, κατέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Τσαμασλής.

 

Η πρόταση κατατέθηκε στη σημερινή σύσκεψη φορέων προκειμένου να ληφθούν μόνιμα μέτρα για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης. Παράλληλα προτείνει δωρεάν παροχή ρεύματος για τους ενταγμένους στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Σημειώνεται ότι καθημερινά στη Θεσσαλονίκη η αιθαλομίχλη μετράται στα 70 με 90 μικρογραμμάρια ανά κυβικό

Ο αντιπεριφερειάρχης εισηγείται όταν η αιθαλομίχλη είναι άνω των 70 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, να ισχύει για όλους τους πολίτες έκπτωση 70% στο ηλεκτρικό ρεύμα, έως τις 2.000 κιλοβατώρες. Για όσους ανήκουν στο κοινωνικό τιμολόγιο, ο αντιπεριφερειάρχης εισηγείται τη δωρεάν παροχή ρεύματος.

«Σήμερα η βροχή στη Θεσσαλονίκη βελτίωσε την κατάσταση σε ό,τι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια και δεν συντρέχουν αυτή τη στιγμή οι λόγοι για τη λήψη έκτακτων μέτρων. Ωστόσο αν επί πέντε μέρες ο δείκτης των αιωρούμενων σωματιδίων διαμορφώνεται μεταξύ 90 και 100 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, τότε θα βγάζουμε απόφαση που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές ρεύματος που καταναλώνουν μέχρι 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο να έχουν έκπτωση 70% και στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ρεύμα», ανέφερε ο κ. Τσαμασλής στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι το μέτρο αυτό λαμβάνεται προληπτικά ώστε να μην ξεπεραστούν και πάλι τα όρια των 150 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο ενώ γνωστοποίησε ότι σε αντίστοιχες αποφάσεις προσανατολίζονται και άλλες αντιπεριφέρειες σε διάφορα σημεία της χώρας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης ζητά την έγκριση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη.