elbo_diamartyries_poreia_20140124_04.jpg

Υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης τάσσεται, με απόφαση του Πολυμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, η ΕΛΒΟ, μετά από αίτηση του ελληνικού δημοσίου.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε σήμερα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τη Δευτέρα, κατέθεσε πρώην υπάλληλος της Άττικα Μπανκ, στην οποία είχε ανατεθεί η πώληση της εταιρίας, ο οποίος υποστήριξε ότι, παρά τις προσπάθειες της Μόργκαν Στάνλεϊ και της Σίτιγκρουπ, δε βρέθηκε αγοραστής, επειδή η εταιρία θεωρείτο απαξιωμένη και χρεοκοπημένη.

Οι εργαζόμενοι, στην παρέμβασή τους στο δικαστήριο, είχαν υποστηρίξει ότι οι επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης ήταν αυτές που χρεοκόπησαν και απαξίωσαν την βιομηχανία. Πρόσθεσαν πως υπήρχαν παραγγελίες που θα έδιναν κέρδη άνω των 70 εκ. ευρώ στην ΕΛΒΟ, από την Κύπρο, το Ιράκ και τη Μποτσουάνα.

Η απόφαση του δικαστηρίου ουσιαστικά σημαίνει πως η ΕΛΒΟ θα περιοριστεί στο έργο της για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και μόνον –κάτι που, για τους εργαζόμενους, σημαίνει νέες απολύσεις. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, είχε μιλήσει στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 για συμφέρονται που κλείνουν την εταιρία και τη μετατρέπουν σε ένα απλό συνεργείο του ελληνικού στρατού.