Να υπάρξει μόνιμη σύνδεση, όλων των νοικοκυριών, με το δίκτυο Φυσικού Αερίου, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, πρότεινε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης


Όπως είπε ο κ. Δανιηλίδης μιλώντας στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη και στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100, η πρότασή του κατατέθηκε, ήδη, προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τους συναρμόδιους υπουργούς και κοινοποιήθηκε και στους δημάρχους μέσω ΠΕΔ και ΚΕΔΕ. Πρόσθεσε ότι, ήδη, ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σε επικοινωνία του, εξέφρασε θετική άποψη κι αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σε κυβερνητικό συμβούλιο.

Με ευρωπαϊκά κονδύλια

Ο κ. Δανιηλίδης πρότεινε να γίνει έκπτωση κατά 15%, σε κάθε συνδρομητή της παροχής φυσικού αερίου, για την περίοδο της Κρίσης. Υποστήριξε ότι η χρηματοδότηση αυτών των μέτρων θα μπορούσε να επιτευχθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

"Κονδύλια υπάρχουν", είπε. "Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ -το Ταμείο είναι μέρος του προγράμματος- τα πήραμε, κυριολεκτικά, την τελευταία στιγμή, με παράταση της αρχικής προθεσμίας. Ας διατεθούν, τώρα, αμέσως, για τις ανάγκες αυτές κι ας μην περιμένει ο κ. Χατζηδάκης, πάλι, ως την τελευταία στιγμή, να τρέχουμε και να μην προλαβαίνουμε".

Πρόσθεσε ότι "περιμένουμε την κυβερνητική σύσκεψη, ώστε, από τα τρία δισ. λιμνάζοντα χρήματα του ΕΣΠΑ να δοθεί ένα μέρος για να εγκατασταθεί, δωρεάν, σε κάθε σπίτι, σύστημα φυσικού αερίου. Να το αντιληφθεί ο κ. Χατζηδάκης ότι, διαφορετικά, τα χρήματα αυτά κινδυνεύουν να χαθούν".

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, αν όλα τα νοικοκυριά των μεγάλων πόλεων συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου, είναι δυνατή, από πλευράς εταιρίας και μια έκπτωση της τάξης του 15% και κατάργηση των τελών. "Έτσι, η θέρμανση θα είναι πιο συμφέρουσα κι από την πιο φθηνή ξυλεία", κατέληξε.