zorpidis-001.jpg

Απαισιόδοξος για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και κοινωνία το 2014, αλλά και λάβρος εναντίον πολιτικών, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης.

Ο κ. Ζορπίδης, μιλώντας χτες βράδυ στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου, τόνισε:

«Οι ενδείξεις που έχουμε για το 2014 δεν είναι οι καλύτερες. Οι επόμενοι μήνες φαντάζουν εξαιρετικά δύσκολοι. Ρευστότητα δεν υπάρχει και αντί οι χρηματοδοτήσεις να κατευθύνονται στην πραγματική οικονομία και τις ΜΜΕ, χρηματοδοτούνται αυτοί που δεν το δικαιούνται, διασπαθίζοντας το δημόσιο χρήμα».

Πρόσθεσε ότι δεν ξέρει τι λένε οι αριθμοί του υπουργείου Οικονομικών, αλλά στην πραγματική οικονομία η κατάσταση είναι αμείλικτη.

Καυτηρίασε τη γενικότερη στάση των Ελλήνων πολιτικών: «Δεν είναι μόνο τα αρνητικά παραδείγματα συμπεριφοράς τύπου Τσοχατζόπουλου, Λιάπη ή Τομπούλογλου, που δείχνουν ότι συχνά μας κυβερνούν εντελώς ακατάλληλα πρόσωπα. Είναι και ο τρόπος που προσεγγίζουν την κρίση όσοι βρίσκονται στα πράγματα».

Υποστήριξε ότι ενώ όλοι γνωρίζουν εξαρχής πως «ο μεγάλος ασθενής είναι το δημόσιο με το υπερβολικό μέγεθός του, για την κακή οργάνωσή του δεν κάνουν τίποτα» και «πεθαίνουν τον ιδιωτικό τομέα για να ζήσει ο δημόσιος».

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να μας αφήσει να αισιοδοξούμε. Η απουσία θετικής ψυχολογίας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές χωρίς μεσάζοντες είπε ότι δεν έχουν μπει κάποια όρια νομιμότητας και ότι «κάποιοι δήμαρχοι, για μικροπολιτικούς λόγους, προβάλουν μια πλαστή ευαισθησία, αλλά την ίδια ώρα εισπράττουν τέλη από το οργανωμένο και στεγασμένο εμπόριο».

«Ούτε οι κεντρικοί, ούτε οι τοπικοί αρμόδιοι αποφασίζουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. 'Ολοι τους μοιάζουν σαν να έχουν στο νου τους μόνο να παραμείνουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους. Γι' αυτό και αποφασίσαμε στο φετινό δείπνο να μη δώσουμε βήμα σε κανέναν εκπρόσωπο της εκτελεστικής εξουσίας», κατέληξε.