seismos_lefkada_lixouri_20140126_01.jpg

Ζημιές σε παλαιά κτίσματα, δρόμοι κλειστοί, αναφορές για διακοπές ρεύματος και αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων της Κεφαλονιάς είναι τα αποτελέσματα της πολύ ισχυρής σεισμικής δόνησης των 5,9 Ρίχτερ.
 
Στο νησί μετέβη, με στρατιωτικό ελικόπτερο, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
«Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο  αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος.
Όπως είπε, όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού.
Χωρίς ρεύμα ορισμένες περιοχές
Ακόμα ο κ. Κεκάτος επεσήμανε: «Κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους».
Όπως δήλωσε στο naftemporiki.gr ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κεφαλονιάς Νίκος Ανουσάκης, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν δρόμοι που έχουν κλείσει εξαιτίας κατολισθήσεων, ενώ σπίτια, κυρίως παλιά κτίσματα έχουν υποστεί ζημιές στα χωριά Παλλικής.
seismos_lefkada_argostoli_20140126_04.jpg
Σύμφωνα με τον κ. Ανουσάκη, τα κεντρικά κτήρια στο Αργοστόλι δεν φαίνεται από τις πρώτες ενδείξεις να έχουν υποστεί ζημιές, ωστόσο όπως τόνισε βρίσκεται σε κινητοποίηση όλος ο μηχανισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με την αστυνομία και την πυροσβεστική.
Στο Ληξούρι, ο παραλιακός δρόμος σχίστηκε στα δύο (φωτογραφία πάνω δεξιά).
Μέχρι στιγμής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού έχουν αναφερθεί ζημιές σε καταστήματα στην πόλη του Αργοστολίου από σπασμένες τζαμαρίες(φωτογραφίες), αλλά δεν υπάρχουν κλήσεις για τραυματισμούς.
seismos_lefkada_fiskardo_20140126_03.jpg
Από την Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλονιάς, αναφέρθηκαν κατολισθήσεις βράχων με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ορισμένοι δρόμοι στα βόρεια του νησιού(στη φωτογραφία ο δρόμος προς το Φισκάρδο).
Στο δήμο Παλλικής εκκενώθηκε το γηροκομείο, λόγω ζημιών στην τοιχοποιία.
Μικρές ζημιές στη Ζάκυνθο προκάλεσε ο σεισμός, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Τσελέντης: Κύριος ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ
O καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης εκτιμά με δηλώσεις του στο thebest.gr ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στις 15.55 ήταν ο κύριος σεισμός. «Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει η ομάδα ΒΑΝ από τον σταθμό του Πύργου η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 3.55 ήταν η κύρια», είπε ο κ. Τσελέντης.
Ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, οι ισχυρότεροι από τους οποίους ήταν μεγέθους 4,4 και 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
seismos_lefkada_argostoli_20140126_05.jpg
Η μεγάλη διάρκεια του σεισμού αναστάτωσε τους κατοίκους σε Πάτρα, Κ. Αχαΐα, Αμαλιάδα, Πύργο, Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στο Ιόνιο πέλαγος.  
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οχήματα της πυροσβεστικής πραγματοποιούν περιπολίες και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές από τη σεισμική δόνηση.


Οι φωτογραφίες από το Ληξούρι είναι του Νίκου Συνοδινού από το twitter και αυτή από το δρόμο για το Φισκάρδο, όπως και του Αργοστολίου από το e-kefalonia.net.