Οι γάτες είναι ένα από τα δημοφιλέστερα κατοικίδια και ίσως το μοναδικό οικόσιτο αιλουροειδές. Στην αρχαία Αίγυπτο λατρεύονταν ως θεότητες ενώ στο Μεσαίωνα προστάτευαν τα σπίτια από τα τρωκτικά-φορείς της πανώλης. Ωστόσο πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι δεν είναι τόσο «αθώες» και χαριτωμένες όσο δείχνουν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο στην Ιαπωνία, στα πλαίσια μίας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Animal Cognition Journal, παρατήρησαν τη συμπεριφορά και την καθημερινότητα των οικόσιτων γάτων και επισημαίνουν ότι ορισμένες κινήσεις τους που φαίνονται ένδειξη τρυφερότητας σε μας τους ανθρώπους, ουσιαστικά δεν κρύβουν καμία τέτοια καλή πρόθεση.
Οι γάτες ακούν και καταλαβαίνουν, απλώς αγνοούν
Οι ερευνητές μελέτησαν 20 γάτες στα σπίτια τους για οκτώ μήνες για να παρακολουθήσουν πώς τα ζώα αναγνωρίζουν και ανταποκρίνονται σε ανθρώπινες φωνές όταν καλούν τα ονόματά τους. Eνα 50% έως 70% των γάτων αναγνώρισαν τον ήχο της φωνής του ιδιοκτήτη τους και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα απλώς κουνώντας τα αυτιά τους ή γυρνώντας το κεφάλι. Ωστόσο, μόνο το 10% από αυτές πρακτικά απάντησαν στο κάλεσμα. Οπως εξηγούν οι ερευνητές, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γάτες δεν έχουν εξελιχθεί για να γίνουν αρκετά εξημερωμένα ζώα, ώστε να υπακούουν στις εντολές του ανθρώπου.
Ορισμένες γάτες απεχθάνονται τα χάδια
Οπως επισημαίνει ο Ντάνιελ Μιλς, καθηγητής συμπεριφορικής κτηνιατρικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Λίνκολν της Αγγλίας, τα χάδια προκαλούν στρες σε ορισμένες γάτες. Μάλιστα ο Μιλς προσθέτει ότι οι γάτες που ζουν σε ένα σπίτι με άλλες γάτες έχουν λιγότερο στρες γιατί είναι πιο εύκολο για αυτές να αποφύγουν τα χάδια από τον ιδιοκτήτη τους.
Οταν η γάτα τρίβεται πάνω σας δε σημαίνει ότι σας συμπαθεί
Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές, δεν επιδιώκουν τη σωματική επαφή, γιατί προσπαθούν να δείξουν την αγάπη τους, απλά προσπαθούν να σας «μαρκάρουν» ως «ιδιοκτησία» τους, βάζοντας τη μυρωδιά τους πάνω σας. Οι γάτες έχουν μια εξαιρετική αίσθηση της όσφρησης και ξέρουν ότι κάθε γάτα έχει τη δική της μυρωδιά. Οταν μια γάτα τρίβεται πάνω σας, ενημερώνει τις άλλες γάτες ότι είστε ιδιοκτησία της.
Οι γάτες είναι λιγότερο έξυπνες από τους σκύλους
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι, επειδή τα σκυλιά είναι πιο κοινωνικά ζώα, έχουν αναπτύξει μεγαλύτερο εγκέφαλο, προκειμένου να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις ενός πολιτισμού κοινωνικοποίησης. Οι γάτες, από την άλλη πλευρά, ευδοκιμούν σε πιο μοναχικές καταστάσεις, και ως εκ τούτου, έχουν εγκεφάλους που δεν έχουν αναπτυχθεί τόσο γρήγορα με την πάροδο του χρόνου.
Πεθαίνοντας στο σπίτι με μία γάτα έχει σοβαρές πιθανότητες να σας φάει.
Μία μάλλον ανατριχιαστική ιατροδικαστική έρευνα που εξέδωσε η Αμερικανική Ακαδημία Εγκληματολογικών Επιστημών στη Νέα Ορλεάνη, αναφέρει ότι όταν οι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους με τα κατοικίδια ζώα τους πεθαίνουν απροσδόκητα, τα σώματά τους μερικές φορές αφήνονται στο σπίτι για αρκετές ημέρες και ενώ το σκυλί θα προσπαθήσει να ειδοποιήσει τους γείτονες, η γάτα πιθανότατα δε θα ασχοληθεί καν. Χωρίς τους ιδιοκτήτες τους να γεμίσουν τα πιατάκια τους, τα ζώα μένουν νηστικά, όμως ένα σκυλί μπορεί να αντέξει έως και μία εβδομάδα χωρίς να μπει στον πειρασμό να «δοκιμάσει» τον ιδιοκτήτη του. Αντίθετα η γάτα επιδίδεται στη λεγόμενη «μεταθανάτια θήρευση» από τη δεύτερη κιόλας μέρα ασιτίας.
Είναι φονικές μηχανές
Οι βιολόγοι δημοσίευσαν μια μελέτη στο Natural Communications Journal τον Ιανουάριο του 2013 που ανέφερε ότι οι σπιτικές γάτες σκοτώνουν 3,7 δισεκατομμύρια πουλιά και 20,7 δισεκατομμύρια μικρότερα ζώα, συμπεριλαμβανομένων ποντικών και σκίουρων κάθε χρόνο. Μερικές φορές οι γάτες σκοτώνουν για διασκέδαση και άλλες φορές, για να σας φέρουν ένα μικρό (τεμαχισμένο) δώρο αποζητώντας επιβράβευση.
Τα κόπρανα της γάτας είναι τοξικά
Το να καθαρίζετε την άμμο της γατούλας σας αποδεικνύεται επικίνδυνη αγγαρεία. Τα περιττώματα της γάτας περιέχουν το παράσιτο Toxoplasma gondii, το οποίο αν έρθει σε επαφή με ανθρώπους που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό, είναι πιθανό να προκαλέσει τοξοπλάσμωση.
Οι γάτες καθαρίζονται γιατί μας σιχαίνονται
Οπως επισημαίνουν οι Ιάπωνες ερευνητές, το γεγονός ότι η γάτα γλύφεται συνεχώς δεν είναι μόνο δείγμα καθαριότητας. Απλώς «στρώνουν» τη γούνα τους και ταυτόχρονα προσπαθούν να απαλλαγούν από τη δική μας μυρωδιά όταν τις χαϊδεύουμε.
Όλα αυτά αποδεικνύουν πως ένας εύκολος τρόπος για να... πεις ψέματα, είναι η επιστήμη... Σίγουρα, πάντως, όταν ταΐζεις έναν σκύλο αυτός σκέφτεται "μου έφερε φαγητό, πρέπει να είναι Θεός" κι όταν ταΐζεις μια γάτα σκέφτεται "επιτέλους, μου έφερε φαγητό, πρέπει να είμαι Θεά"!