arxaia_eyrhmata_metro_thessalonikh_01.jpg

Δικαιωμένη δηλώνει η εταιρία «Αττικό Μετρό Α.Ε.», για την γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), σχετικά με το θέμα των αρχαιολογικών ευρημάτων στον, υπό κατασκευή, σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου.

 

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της εταιρίας, με την απόφασή του το ΚΑΣ «στηρίζει τόσο την κατασκευή του σταθμού, όσο και την έκθεση των αρχαιοτήτων που ήρθαν στο φως εντός του σταθμού, θέση (“και μετρό και αρχαία”) την οποία είχε διατυπώσει εξαρχής η “Αττικό Μετρό Α.Ε.”».

Το ΚΑΣ τάχθηκε υπέρ της απόσπασης και της επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων εντός του σταθμού. Από τις συνολικά έξι λύσεις που εξετάστηκαν, προκρίθηκαν δύο, μία του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με την «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και μία των καθηγητών Α.Π.Θ. Γ. Παπακώστα – Α. Αλεξοπούλου, η οποία είχε προκριθεί ως προτιμητέα από το Δήμο Θεσσαλονίκης.

«Οι δύο αυτές λύσεις έχουν ως κοινή συνισταμένη την επαναφορά όλων των σημαντικών ευρημάτων εντός του σταθμού. Στον ανασχεδιασμό και με τις κατάλληλες συνεργασίες σύμφωνα με τα παραπάνω, θα επιδιωχθεί η βέλτιστη δυνατή λειτουργία του σταθμού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που πρέπει να τηρηθούν», υπόσχεται η εταιρία.

«Η τελική γνωμοδότηση του ΚΑΣ, που προήλθε μέσα από έντονη συζήτηση και αντιπαράθεση, πιστεύουμε ότι δίνει λύση στο αδιέξοδο που υπήρχε μέχρι πρότινος για την τύχη του σταθμού Βενιζέλου και θέτει τις βάσεις για μία θετική έκβαση του θέματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει προσφύγει», επισημαίνει η εταιρία.