Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις αυθαίρετες κατασκευές και επεκτάσεις επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο σύνολο του κέντρου της Θεσσαλονίκης, παρήγγειλε από την Αστυνομία η τοπική εισαγγελία πρωτοδικών. 


Έτσι, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται η Αστυνομία να εξαπολύσει «σαφάρι» για τον εντοπισμό των παρανομούντων επιχειρηματιών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται αυθαίρετα πεζοδρόμια, τοποθετώντας επιπρόσθετα τραπεζοκαθίσματα για τις ανάγκες των καταστημάτων τους. Οι παραβάτες απειλούνται με άσκηση δίωξης για τα αδικήματα της παρακώλυσης συγκοινωνιών και της αυθαίρετης κατάληψης δημόσιων χώρων, όπως επίσης με παραβάσεις που συνδέονται με το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.

Όπως αναφέρουν εισαγγελικές πηγές, εξαιτίας της κατάστασης αυτής είναι αδύνατη σε πολλές περιπτώσεις η διέλευση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης, όπως επί παραδείγματι πυροσβεστικών και ασθενοφόρων, ενώ, την ίδια ώρα, καθίσταται δυσχερής η διέλευση των πεζών. 

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης να προσκομίσουν πρόσφατες αποφάσεις που περιγράφουν ρητά τους όρους και τις προϋποθέσεις επέκτασης των καταστημάτων.

Είναι αλήθεια ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς, πλέον, δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία, κάποιοι έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ειδικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ακόμη και στους κάθετους, στους κεντρικούς, δρόμους, που πεζοδρόμησε ο δήμος, ή έστρωσε με γρανιτένιους κύβους τοποθετώντας προστατευτικούς πασάλους στα πεζοδρόμια, ξεφύτρωσαν καφέ και μπαράκια, που κατέλαβαν, εν μία νυκτί, τα πεζοδρόμια αυτά, αφήνοντας στους πεζούς το... γρανιτένιο οδόστρωμα!

Όσον αφορά τα γνωστά σημεία της πόλης (Αριστοτέλους, Ικτίνου, Παύλου Μελά, Καρόλου Ντηλ), εκεί, πλέον, οι πεζοί κάνουν... σλάλομ για να διασχίσουν τα πεζοδρόμια -τα οποία, υποτίθεται, ανήκουν σε αυτούς.

Το, δε, φαινόμενο της τσιμεντένιας ζαρντινιέρας είναι, πλέον, καθημερινό...