ert3_01[3].jpg

Αντιδρούν οι δημοσιογράφοι –αλλά και… το ΠΑΣΟΚ- στην προκήρυξη για την ΝΕΡΙΤ, στην οποία δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για τη δημιουργία αυτόνομου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στη Θεσσαλονίκη.

 

Το θέμα συζητήθηκε, σήμερα, στο δ.σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (αν και δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη, αφού αυτή είχε συνταχθεί πριν τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης). Μάλιστα, στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και όσοι δημοσιογράφοι είχαν υποβάλει αιτήσεις για συμμετοχή στη ΔΤ, οι οποίοι δεν κατάφεραν, τελικά, να εργαστούν, αφού το κτίριο της Λεωφόρου Στρατού τελεί υπό κατάληψη από πρώην εργαζόμενους στην ΕΤ3 από το περασμένο καλοκαίρι, όταν “έπεσε” το αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο “μαύρο” στους τηλεοπτικούς δέκτες από την κυβέρνηση.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης καλύφθηκε από τις τοποθετήσεις συμβούλων κι εργαζόμενων για το θέμα της ΕΡΤ. Ήταν γενική η αντίδραση, η οποία διατυπώθηκε σε διάφορους τόνους.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ είχε αποφασίσει σε παλαιότερες συνεδριάσεις του δ.σ. να ακολουθήσει την τακτική της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ για το θέμα της δημιουργίας του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Από κάποιους από τους 9 συμβούλους του δ.σ., όμως, πλέον, εκφράστηκε δυσφορία, για το ότι δεν υπήρξε ουσιαστική τοποθέτηση της Ομοσπονδίας, για να υπάρξει ραδιοτηλεοπτικός φορέας στη Θεσσαλονίκη “στα πρότυπα της ΕΤ3”, όπως είχε διατυπωθεί σε προηγούμενη ανακοίνωση της πλειοψηφίας του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ (σ.σ. η σημερινή ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ αναφέρεται στη μη καταβολή των αποζημιώσεων στους απολυμένους της ΕΡΤ –δες εδώ).

Στη σημερινή της ανακοίνωση, η Ένωση των δημοσιογράφων της Μακεδονίας και της Θράκης, υπογραμμίζει: «Η προκήρυξη μόλις 15 θέσεων εργασίας για δημοσιογράφους στη ΝΕΡΙΤ δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το πώς αντιλαμβάνονται οι δημιουργοί του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα τον ρόλο της Θεσσαλονίκης: ως έδρα ενός στοιχειώδους ανταποκριτικού γραφείου».

Η ΕΣΗΕΜ-Θ με τη σημερινή ανακοίνωσή της, καλεί τον… πολιτικό κόσμο να πάρει θέση: «Είναι πλέον χρέος όλου του πολιτικού κόσμου στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και κάθε φορέα, κάθε θεσμού και κάθε κοινωνικής ομάδας που επί χρόνια ήταν αποδέκτης του ενημερωτικού έργου που παρήγαγε η ΕΡΤ3, να ξεκαθαρίσει στους υπουργούς Δημήτρη Σταμάτη και Παντελή Καψή, αλλά και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για τη σιγή που θα επιβληθεί στην δημόσια ενημέρωση αν εφαρμοστεί ο ολέθριος κυβερνητικός σχεδιασμός για τη ΝΕΡΙΤ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση (το πλήρες κείμενο με κλικ εδώ).

Από το ΠΑΣΟΚ η πρώτη αντίδραση

Ή πρώτη αντίδραση ήρθε από το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης –και, ομολογουμένως, ήταν σκληρή, αν και “κατόπιν εορτής”: «Ως ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης λέμε στον Υπουργό Επικρατείας, Δ. Σταμάτη, ότι οι διαβεβαιώσεις υλοποίησης του αρχικού σχεδιασμού δεν αρκούν πλέον. Οι πράξεις τον διαψεύδουν. Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό Π. Καψή να υλοποιήσει το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί για την ΝΕΡΙΤ σε ανώτατο επίπεδο. Αν αυτό δεν γίνει με δημόσια τοποθέτηση τους άμεσα, τους καλούμε να παραιτηθούν», τονίζεται στην ανακοίνωση που υπογράφει η Νομαρχιακή Επιτροπή Α Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση γίνεται ειδική μνεία για το επιχείρημα ότι, από τα δύο κανάλια που θα ΄χουν έδρα την Αθήνα, το ένα θα… αφορά στην επαρχία: «Η όλη μεθόδευση δεν είναι, απλώς, παράδοξη, αλλά αποτελεί και πρόκληση προς το σύνολο της ελληνικής περιφέρειας και τον ελληνισμό της διασποράς», υπογραμμίζουν από την Α Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. όλη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης με κλικ εδώ).

Η μεσολάβηση του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης

Καθώς το θέμα το είχαν “σηκώσει” ιστοσελίδες και ραδιόφωνα, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θ. Καράογλου επικοινώνησε, με δική του πρωτοβουλία, με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μ. Βοϊτσίδη, για το θέμα. Του ζητήθηκε η μεσολάβησή του, για να “κλειστεί” ραντεβού με τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη και για την ενημέρωση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και, αύριο, Πέμπτη, θα υπάρχει αποτέλεσμα από τις ενέργειές του –θετικό ή αρνητικό.

Αύριο, επίσης, θα συνεδριάσει και το δ.σ. της ΕΣΗΕΑ, για το θέμα. Πάντως, η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας και Θράκης, ήδη, προκήρυξε απεργιακές κινητοποιήσεις το προσεχές διάστημα στη Δημόσια Τηλεόραση και κάλεσε όλες τις Ενώσεις να συμπαραταχθούν.

Η ΕΣΗΕΑ, σε ανακοίνωσή της (σ.σ. ολόκληρη η ανακοίνωση με κλικ εδώ), καλεί Καψή και Προκοπάκη (σ.σ. πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ) «να πάρουν πίσω τώρα αυτούς τους απαράδεκτους σχεδιασμούς. Να εξετάσουν με σοβαρότητα το παρόν και το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να λάβουν το συντομότερο αποφάσεις ουσιαστικής αναβάθμισής της χωρίς εμπάθειες και αποκλεισμούς». Για την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, «ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας υποβαθμίζεται σε επίπεδο τοπικού καναλιού, από άποψη ανθρώπινου δυναμικού, καθώς ο σχεδιασμός της ΝΕΡΙΤ αποδεικνύεται κατώτερος των κυβερνητικών δεσμεύσεων περί “ελληνικού BBC”. Ακυρώνονται έτσι οι διακηρύξεις των κυβερνητικών στελεχών περί δημιουργίας ενός νέου ανεξάρτητου, πολυφωνικού και ποιοτικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα».