samaras_elliniki_proedreia_2014_01.jpg

«H Ελλάδα μετά από έξι χρόνια περνάει σε φάση ανάπτυξης. Είμαι υπερήφανος που η χώρα μου στέκεται ξανά στα πόδια της» δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ και ευχαρίστησε τους λαούς της Ευρώπης για τη στήριξή τους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία οικονομικής εξυγίανσης της χώρας και μίλησε και για τα λάθη του πρώτου προγράμματος που διορθώθηκαν στη συνέχεια, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

«Η Ελλάδα δοκιμάστηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την κρίση. Δοκιμάστηκε λόγω λαθών της χώρας και λόγω κατασκευαστικών λαθών του ενιαίου νομίσματος, αλλά και από τα σφάλματα του πρώτου προγράμματος όπως του πολλαπλασιαστή που υποτιμούσε τις συνέπειες στην ύφεση. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε. Τώρα μπαίνει στον δρόμο της εξυγίανσης και της ανάκαμψης» επισήμανε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις και τίμησε την υπογραφή της. Αποτυχία δεν είναι να πέφτεις κάτω είναι να μην ξανασηκώνεσαι. Αν σηκωθείς με ψηλά το κεφάλι είναι επιτυχία. Είμαι υπερήφανος που η πατρίδα μου είναι ξανά στα πόδια της. Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική διόρθωση που έχει γίνει ποτέ. Πέτυχε μείωση του ελλείμματος κατά 13%, για να το κάνει όμως έχασε 25% του ΑΕΠ, ο μέσος πολίτης έχασε το 38% του εισοδήματος, η ανεργία των νέων έφθασε στο 60%. Έκανε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σαρωτικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Τα αποτελέσματα φάνηκαν, η Ελλάδα έβγαλε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα. Για το 2014 προβλέπεται ότι θα έχει ανάκαμψη μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά, αλλά πετύχαμε να σταθεροποιηθεί η χώρα και η οικονομία της. Σήμερα η χώρα έχει το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι αν έπιανε το δημοσιονομικό δυναμικό της, θα έπιανε ακόμη και τους τόκους του δανεισμού της και θα μείωνε και το χρέος».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις γίνονται καλύτερα σε συνθήκες ανάκαμψης και ανάπτυξης», «θέλουμε να ξεπεράσουμε κάθε ανάγκη στήριξης», «πετύχαμε πολλά χάρη στις πρωτοφανείς θυσίες του ελληνικού λαού και τη στήριξη των εταίρων μας» και ευχαρίστησε τους «λαούς της Ευρώπης για την αλληλεγγύη που έδειξαν στην Ελλάδα».

Η Ελλάδα απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία και πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε: «έγιναν λάθη στην πρώτη φάση του προγράμματος τα οποία επισήμανα όταν ήμουν στην αντιπολίτευση και τα διορθώσαμε όταν έγινα πρωθυπουργός. Γι' αυτό το πρόγραμμα αποδίδει και έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Πριν από μερικά χρόνια κάποιοι έλεγαν ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρω και ότι η ΕΕ θα διαλυόταν. Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες».