Με την επίσημη υποδοχή του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Κολεγίου των Επιτρόπων, από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, άρχισε, στο Ζάππειο Μέγαρο η επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής Προεδρίας.


Η πρώτη μέρα της ελληνικής προεδρίας είχε… αναγνωριστικές κινήσεις, με τους Ευρωπαίους προσκεκλημένους να μας σφίγγουν το χέρι για την προσπάθεια να βγούμε από την κρίση, αλλά και να μας επισημαίνουν να μην το παίξουμε… αγελάδα που θα δώσει μια κλωτσιά και θα γκρεμίσει την καρδάρα με το γάλα. Για το πόσο γάλα μαζεύτηκε, πάντως, δεν έκαναν κουβέντα…

Σαμαράς: Μας έθεσε σε δίλημμα

Το δίλημμα των ευρωεκλογών έθεσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ.  Μπαρόζο μετά την συνάντησή τους στο Ζάππειο Μέγαρο. 

«Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ελπίζω ότι θα αποφασίσουν υπέρ της Ευρώπης». Άφησε την αισιοδοξία του να διαφανεί λέγοντας ότι στην χώρα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και θα διατηρηθεί ενώ «εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2016». 



Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως η βασική δύναμη που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άφησε αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντάς τον ευρωσκεπτικιστική δύναμη ενώ σημείωσε ότι ο αρχηγός του επέλεξε να μη παραβρεθεί στην σημερινή τελετή ανάληψης της προεδρίας από την Ελλάδα. Αναγνώρισε ότι η παρατεταμένη ύφεση και οι συνέπειες του δημοσιονομικού προγράμματος έχουν προκαλέσει την οργή των πολιτών, που αναζητούν εκτόνωση και σημείωσε ότι υπάρχουν και κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή που δεν έχουν σχέση με την Δημοκρατία. Εν τέλει όμως εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους Έλληνες πολίτες «ότι θα ψηφίσουν για την χώρα που αγαπούν και για τα παιδιά τους».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την  πεποίθηση ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη αφήνουν πίσω τους την κρίση. Όσο για τις εκλογές, εμφανίστηκε πιο σίγουρος: «Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016, υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη και θα διατηρηθεί», δήλωσε.

Μπαρόζο: Μη χαθούν τώρα οι προσπάθειες

«Η επιμονή ανταμείβεται», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι «η Ελλάδα βγαίνει εφέτος από την ύφεση και αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα». 

Την τελευταία πενταετία, τόνισε, η ΕΕ αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και σήμερα βρίσκεται στο πηδάλιο της Ευρώπης. «Είμαστε δίπλα της, είμαστε μαζί σας», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξέφρασε την επιθυμία να «αποτίσει φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την αξιοπρέπεια και γενναιότητα που επέδειξε», λέγοντας ότι «οι Έλληνες είναι πραγματικοί ήρωες». Επεσήμανε ωστόσο ότι «δεν πρέπει να χαθούν τώρα οι προσπάθειες και να μη διακυβευθεί η επιτυχία του προγράμματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό –και προεδρεύοντα της Ε.Ε., από σήμερα- Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Μπαρόζο χαρακτήρισε την Ελλάδα έμπειρο πιλότο, καθώς αναλαμβάνει την πέμπτη προεδρία. «Η Ελλάδα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και αποφασισμένη να επιτύχει», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εφέτος βγαίνουμε από την ύφεση και πιστεύω ότι, και η Ελλάδα, θα βγει εφέτος από την ύφεση», προέβλεψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χέρμαν Βαν Ρομπάι: Θα σας στηρίξουμε

Σε αναγνώριση των προσπαθειών της Ελλάδας για να ξεπεράσει την κρίση και να ανακάμψει προχώρησε, στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι.

«Η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη είναι ένας κακοτράχαλος δρόμος, που απαιτεί κοινές θυσίες. Όλοι θα πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στο θάρρος και την αντοχή των ανθρώπων της Ελλάδας, ανδρών και γυναικών. Η Ελλάδα έκανε μεταρρυθμίσεις και η ΄Ενωση έδειξε αλληλεγγύη», τόνισε ο κ. Ρομπάι και πρόσθεσε: «Θα είμαστε στο πλευρό σας μέχρι την ανάκαμψη».



Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση και ανέφερε: «Σήμερα μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Το 2014 θα πρέπει να είναι ένας καλύτερος χρόνος, όπου θα έχουμε αποτελέσματα, κυρίως στον τομέα της απασχόλησης. Θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ασφάλεια είναι οι στόχοι της Ελλάδας και της Ευρώπης. Μία ισχυρότερη ΕΕ είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Είμαστε όλοι αδελφά έθνη σε καλούς και δύσκολους καιρούς. Η Ευρώπη παραμένει η κοινή μας επιδίωξη. Η Ελλάδα και η Ευρώπη ακολουθούμε την σωστή πορεία. Ήλθε η ώρα να δείξουμε ελπίδα για το μέλλον. Η εκ περιτροπής προεδρία εκπροσωπεί την ιδέα των κοινών στόχων, είναι απόδειξη ότι η Ένωση είναι υπόθεση όλων. Η Ελλάδα έχει μακρά εμπειρία σε τέτοιες ευθύνες, είναι η πέμπτη φορά που έρχεται σε ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή», υπογράμμισε.

Ο κ. Ρομπάι εξήρε την συμβολή της Έλλάδας στην εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας ενώ επεσήμανε τη συμβολική σημασία που έχει το καραβάκι στο λογότυπο της Ελληνικής Προεδρίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση χύνει κροκοδείλια δάκρυα

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του οποίου δεν παρέστη στην τελετή, κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «εξακολουθεί να δίνει εξετάσεις εθελόδουλης υποταγής στην κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της», σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ.

Με βάση τη θέση αυτή, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι οι τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά , δεν ξεφεύγουν από τη γνωστή πεπατημένη των γενικόλογων αναφορών στην οικονομική ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση, με κροκοδείλια δάκρυα για τις θυσίες του ελληνικού λαού και χωρίς καμία συγκεκριμένη πρόταση που να διασφαλίζει αυτούς τους στόχους.

Σκουρλέτης σε ρόλο συνηγόρου

Στο πολιτικό νόημα της άρνησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να μετάσχει στις σημερινές εκδηλώσεις για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας, αναφέρεται με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πάνος Σκουρλέτης. 

«Το πολιτικό νόημα της μη συμμετοχής στις σημερινές εκδηλώσεις έχει να κάνει με την άρνηση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει αυτή την προεδρία για να θέσει τα μεγάλα ζητήματα του γενικότερου προσανατολισμού και της στρατηγικής της Ευρώπης απέναντι στα θέματα της οικονομικής κρίσης, αλλά και να μιλήσει για την καθολική αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος» τονίζει ο κ. Σκουρλέτης και προσθέτει: «Αντ' αυτού βλέπουμε ότι οι εξαγγελίες της κινούνται σε μια λογική μη αμφισβήτησης αυτών των κυρίαρχων στρατηγικών επιλογών οι οποίες τουλάχιστον για τη χώρα μας έχουν σκορπίσει παντού τη φτώχεια, τη δυστυχία και την έχουν καταστήσει πρωτοσέλιδο στον ευρωπαϊκό Τύπο πάντοτε με αρνητικούς σχολιασμούς».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνδέει επίσης τη μη συμμετοχή του κ. Τσίπρα στις εκδηλώσεις για την ελληνική προεδρία «με το γεγονός» -όπως εκτιμά- ότι «ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να αναβάλει την έλευση της επιτροπής που έχει συσταθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον έλεγχο των πεπραγμένων της τρόικας». Η κίνηση αυτή, υποστηρίζει ο κ. Σκουρλέτης, «δείχνει ακριβώς ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει την έρευνα αυτής της επιτροπής για να καταδείξει με τον πιο απτό τρόπο στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη το πού μας οδήγησε το μνημόνιο».

Η κυβέρνηση για την απουσία Τσίπρα

«Ο καθένας αντιλαμβάνεται τα συμπλέγματά του», δήλωσε για τον Αλέξη Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας την απόφαση του αρχηγού της αξιωματικης αντιπολίτευσης να μην παραστεί στην επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής Προεδρίας.

«Ο κ. Τσίπρας αυτοπροβάλλεται ως υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ώρα που αρνείται να παραστεί στην τελετή ανάληψης της ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Πατρίδα του!» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΠΑΣΟΚ κατά αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απουσία

Σε σκληρό τόνο σχολίασε το ΠΑΣΟΚ την απουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, από την τελετή ανάληψης της ελληνικής Προεδρίας. Σε ανακοίνωσή του, τονίζει πως η απουσία του Αλέξη Τσίπρα «καταδεικνύει τη βαθιά περιφρόνησή του στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία όμως διεκδικεί ρόλο θέτοντας υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!». 

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «όσον αφορά τις αλληλοκατηγορίες για τα θέματα τρομοκρατίας, σήμερα που η χώρα μας αναλαμβάνει επισήμως την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι όλα τα φώτα είναι στραμμένα στην πατρίδα μας, απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα κι όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα συγκρούσεις για τη συντήρηση ενός τεχνητού διπολισμού που δεν προσφέρει το παραμικρό στις ανάγκες της χώρας και των πολιτών».

Ο… δικαιολογημένος Καμμένος

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος δεν παραβρέθηκε στην αποψινή επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας της αναχώρησής του στο Λονδίνο.

Ο κ. Καμμένος μετέβη στη βρετανική πρωτεύουσα όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό ευρωβουλευτή και αρχηγό του κόμματος της Ανεξαρτησίας Νάιτζελ Φάρατζ, και θα επιστρέψει αύριο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες το αντικείμενο της συνάντησης θα είναι το θέμα των ευρωεκλογών.

Βενιζέλος: Ευκαιρία

Ως «ευκαιρία να προβάλει η Ελλάδα το κανονικό πρόσωπό της, αυτό μιας θεσμικά ισότιμης χώρας μέλους της Ε.Ε.», χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, την ανάληψη από τη χώρα μας, για πέμπτη φορά, της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας.



Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπογράμμισε πως η προεδρία αναλαμβάνεται «μετά μάλιστα από τη σκληρή εμπειρία της κρίσης που βιώνει ο ελληνικός λαός και τη συχνά άδικη διεθνή συζήτηση για την Ελλάδα και τους Έλληνες».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η προεδρία είναι αφιερωμένη στις μεγάλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες και υπογράμμισε πως σε εθνικό επίπεδο, το εξάμηνο αυτό «αναδεικνύει την κορυφαία προτεραιότητά μας, που είναι η στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο και η επιστροφή στην "κανονικότητα" μιας χώρας μέλους της Ένωσης και της ζώνης του ευρώ, δημοσιονομικά σταθερής, χρηματοοικονομικά ασφαλούς, αναπτυξιακά ανταγωνιστικής, κοινωνικά συνεκτικής, δημοκρατικά ισχυρής, εθνικά υπερήφανης».

ΚΚΕ: Τα ΄βαλε και με τους δύο

«Το νέο επεισόδιο στη δικομματική αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, φανερώνει ξανά ότι πίσω από τις οξυμμένες φραστικές λογομαχίες προεκλογικού χαρακτήρα, βρίσκεται η ουσιαστική συμφωνία τους με τους στόχους και τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ, τις οποίες τα δύο κόμματα έχουν στηρίξει και προωθούν», αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την αντιπαράθεση ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ.

Κουβέλης: Να παίξουμε ρόλο΅

«Η ελληνική Προεδρία καλείται να αποδείξει ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, η χώρα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα ευρωπαϊκά ζητήματα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σε δήλωσή του με αφορμή την επίσημη τελετή ανάληψης από την Ελλάδα της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Κουβέλης προσθέτει ότι οι κυρίαρχες πολιτικές της δογματικής λιτότητας, της εθνοκεντρικής θεώρησης και του κρατικού ηγεμονισμού -όπως αναφέρει- πρέπει να αλλάξουν και πως το βασικό μήνυμα της ελληνικής Προεδρίας «πρέπει να είναι η αλλαγή πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης, με προτεραιότητα τη σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική προστασία».

Και μια συγκέντρωση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργάνωσε το απόγευμα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην περιοχή της Ομόνοιας, αντιδρώντας στην επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. 

Οι διαδηλωτές, αφού δεν κατάφεραν -λόγω των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων- να πραγματοποιήσουν πορεία μέσω της οδού Σταδίου προς την πλατεία Συντάγματος, κατευθύνθηκαν προς την οδό Πατησίων. Εκεί κατέληξε η πορεία και οι διαδηλωτές  διαλύθηκαν.