mpoytaris_foyxtel_01.jpg

Διαψεύδεται, από το γραφείο δημάρχου Θεσσαλονίκης, ότι ο Γιάννης Μπουτάρης στράφηκε κατά του εντεταλμένου της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγγελα Μέρκελ, κ. Χανς Γιόακιμ Φούχτελ.

 

Αφορμή για τη διάψευση στάθηκε δημοσίευμα του “Βηματοδότη”. Σε αυτό αναφερόταν:

«Τον κατηγορεί ότι όλο βόλτες κάνει στη χώρα μας, μαθαίνει από κρασιά και φαγητό (λάτρης της «retsinas» και του χταποδιού), προσπαθεί να μάθει μερικές ελληνικές λέξεις (όπως το... «τάκα-τάκα»), αλλά στην πραγματικότητα τίποτα δεν κάνει.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε τρισέλιδη επιστολή του προς τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας εκφράζει τη δυσαρέσκειά του αλλά και την ανησυχία του για την αδυναμία αξιοποίησης αυτής της θετικής στη σύλληψή της πρωτοβουλίας, δηλαδή της ελληνογερμανικής συνεργασίας.

Καταγγέλλει ευθέως τον κ. Φούχτελ ότι διοργανώνει περιοδείες μουσικών συγκροτημάτων, τον κατηγορεί για σπατάλη δημοσίου χρήματος, για χωρίς λόγο τραπεζώματα, για ανούσιες δράσεις, ενώ του προσάπτει το ότι οι έλληνες δήμαρχοι δεν έχουν αφομοιώσει την τεχνογνωσία για ανάπτυξη και για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα έφερνε. Και να σκεφτείτε ότι ο κ. Φούχτελ έως τώρα τον θεωρούσε τον καλύτερό του φίλο στην Ελλάδα»...

Από το γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης εκδόθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία “οι σχέσεις Μπουτάρη – Φούχτελ ήταν τυπικές”. Μάλιστα εκφράζεται «η απορία για ποιο λόγο ανακύπτουν δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και μάλιστα σ’ αυτή τη χρονική στιγμή».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του γραφείου δημάρχου Θεσσαλονίκης, έχει ως εξής:

«Ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης συμμετέχει στην Ελληνογερμανική Συνέλευση – το φόρουμ διαλόγου των ΟΤΑ Ελλάδας και Γερμανίας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών – με τον θεσμικό του ρόλο ως δημάρχου, πάντοτε προς όφελος της ελληνικής Αυτοδιοίκησης και των συμφερόντων της.

Γι’ αυτό το λόγο στήριξε και προώθησε τη συμμετοχή στη συνεργασία αυτή των ίδιων των ΟΤΑ δια των θεσμικών και αντιπροσωπευτικών οργάνων τους (ΚΕΔΕ και ΠΕΔ), από τα οποία ορίστηκε πολιτικός συντονιστής της προσπάθειας. Η άποψη αυτή έγινε αποδεκτή και από τη γερμανική πλευρά.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας δεν παρέλειψε να εκφράσει, όποτε χρειάστηκε, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του, προκειμένου η αυτοδιοικητική συνεργασία των δύο χωρών να φέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα για τους ελληνικούς Δήμους.

Κατά τη συνεργασία αυτή, αναπτύχθηκε αλληλογραφία με τους εκπροσώπους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που αφορούσαν τη θεσμική βελτίωση της συνεργασίας των δύο πλευρών και κανένα άλλο θέμα, πόσω μάλλον καταγγελίες της όποιας μορφής.

Η σχέση του Γιάννη Μπουτάρη με τον εντεταλμένο της κ. Μέρκελ, κ. Χανς Γιόακιμ Φούχτελ υπήρξε πάντοτε τυπική και δεν ξέφυγε ποτέ από το θεσμικό επίπεδο.

Κατά τα άλλα, η Ελληνογερμανική συνεργασία αυτή τη στιγμή περνάει περίοδο ύφεσης, εξαιτίας των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχη περίοδο είχε διέλθει και ενόψει των γερμανικών εθνικών εκλογών.

Συνεπώς προκύπτει η απορία για ποιο λόγο ανακύπτουν δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και μάλιστα σ’ αυτή τη χρονική στιγμή».