papazaxos_01Τα μοντέλα τα οποία εφαρμόζουν, σήμερα, οι σεισμολόγοι δείχνουν, με μεγάλη πιθανότητα, τα σημεία στα οποία θα χτυπήσει ο Εγκέλαδος στην επόμενη δεκαετία. Να ελέγξουμε και να ενισχύσουμε τα ευπαθή κτίρια, λέει ο επίτιμος καθηγητής Β. Παπαζάχος.

 

«Το επόμενο βήμα στην αντισεισμική προστασία είναι η ενίσχυση των κτιρίων στις περιοχές εκείνες που περιμένουμε τους σεισμούς. Τώρα φτάσαμε σε ένα σημείο ούτως ώστε μπορούμε να πούμε πού με υψηλή πιθανότητα, την επόμενη δεκαετία, περιμένουμε τον σεισμό. Εκεί, λοιπόν, πρέπει να ληφθούν μέτρα. Ποια είναι τα μέτρα αυτά; ο έλεγχος των κτιρίων και η ενίσχυση αυτών που έχουν ευπάθεια. Χωρίς μηχανικούς και χωρίς την Πολιτεία κάτι τέτοιο δεν γίνεται».

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Βασίλης Παπαζάχος, με αφορμή την παρουσία του στον αγιασμό και τα εγκαίνια των νέων ιδιόκτητων κτιριακών εγκαταστάσεων του ΟΑΣΠ-ΙΤΣΑΚ στην περιοχή Ελαιώνες της Πυλαίας Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Παπαζάχος επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή, σε περίπτωση σεισμού, το ΙΤΣΑΚ μπορεί, με το πάτημα ενός κουμπιού, να γνωρίζει άμεσα πού θα πρέπει να στείλει τους ειδικούς του, ενώ τόνισε ότι το μεγαλύτερο έργο μέχρι πρόσφατα ήταν ο αντισεισμικός κανονισμός. Το επόμενο βήμα, πρόσθεσε, είναι να ιεραρχηθούν τα μέτρα ετοιμότητας ανάλογα με την επιστημονική γνώση ώστε να ληφθούν μέτρα εκεί που περιμένουμε σεισμούς.

Τα εγκαίνια

Τα εγκαίνια των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας – Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισµολογίας και Αντισεισµικών Κατασκευών στους Ελαιώνες της Πυλαίας Θεσσαλονίκη, έγιναν από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων, Σ. Σιμόπουλο. Επεσήµανε ότι το κτίριο «είναι µια ακόµη απόδειξη της τεχνικής µας δυνατότητας να παραδίδουµε έργα µε σύγχρονες προδιαγραφές µέσα στο συµβατικό χρόνο και να απορροφούµε παράλληλα πόρους των ευρωπαϊκών προγραµµάτων. Σηµαντικό είναι επίσης, ότι το κτίριο αυτό θα στεγάσει την ερευνητική προσπάθεια άξιων Ελλήνων επιστηµόνων που ανήκουν σε µια Ελλάδα η οποία προσπαθεί, παράγει και ελπίζει».

Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις χρηµατοδοτήθηκαν µε 3,5 εκατοµµύρια ευρώ
από την ∆ράση του ΕΣΠΑ «Ερευνητικές Υποδοµές» Περιφέρειας Κεντρικής
Μακεδονίας. Έχουν σχεδιασθεί για ιδιαίτερα υψηλές σεισµικές επιταχύνσεις,
σηµαντικά υψηλότερες από αυτές που προβλέπουν οι ισχύοντες Αντισεισµικοί
Κανονισµοί. Αυτό έγινε προκειµένου να είναι δυνατή η λειτουργία του κτιρίου
ακόµη και µετά από πολύ καταστροφικό σεισµό. Επίσης έχει προβλεφθεί η ύπαρξη
και η αυτόµατη ενεργοποίηση ηλεκτρικής γεννήτριας υψηλής ισχύος για την
ενεργειακή αυτοτέλεια του κτιρίου προκειµένου να λειτουργεί και κατά την
περίοδο διακοπής της ηλεκτροδότησης κατά την περίπτωση καταστροφικού
σεισµού.