Αναφορά στη δραστηριότητα του Open Society Foundations και το δημόσιο διάλογο που ο ιδρυτής και χρηματοδότης του Τζορτζ Σόρος έχει προκαλέσει, έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης,
στη διάρκεια της ομιλίας του, στα εγκαίνια του πρώτου Κέντρου Αλληλεγγύης του Solidarity Now στην Ελλάδα, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.


«Το κέντρο αποτελεί ένα παράδειγμα και ένα πρότυπο σε άλλους δυνητικούς χορηγούς για το πώς μπορεί κανείς να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των οδυνηρών, για χιλιάδες συμπολίτες μας, συνεπειών της κρίσης» είπε ο Γιάννης Μπουτάρης και συνέχισε:

«Πιστεύω ότι το θέμα δεν μπορεί να είναι γιατί δίνει χρήματα στη Θεσσαλονίκη και αλλού στην επικράτεια, το Open Society και Τζορτζ Σόρος, και μάλιστα σε απαραίτητες κοινωνικές δράσεις που υλοποιούν αξιόπιστες ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις».

Το θέμα σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης είναι και πρέπει να είναι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «γιατί δεν δίνουμε χρήματα εμείς».

«Γιατί δεν δίνει χρήματα η πλειοψηφία των Ελλήνων κεφαλαιούχων που τα έχει προφυλάξει σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού; Γιατί δεν δίνει χρήματα, η Ελληνική Διασπορά, η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα, που συγκαταλέγουν στα μέλη τους κεφαλαιούχους ανάλογης και μεγαλύτερης επιφάνειας από αυτή του Τζορτζ Σόρος, σε πρωτοβουλίες σαν το Κέντρο Αλληλεγγύης; Γιατί δίνουμε το δικαίωμα, ιδίως η οικονομική ελίτ της χώρας, να χαρακτηρισθεί από το γερμανικό περιοδικό Spiegel ως ''φρικτοί πολίτες'';» είπε.

Μήπως – συνέχισε ο δήμαρχος – "η Ελληνική Διασπορά δεν δίνει χρήματα επειδή ακόμα και όταν θέλει να προσφέρει στη χώρα την απαρνιόμαστε και την λοιδορούμε; Δείτε τους επιφανείς πανεπιστημιακούς μας της Διασποράς που προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους στα Συμβούλια Ιδρυμάτων των ΑΕΙ μας και κατηγορούνται από το εγχώριο πρυτανικό κατεστημένο ως ''πεμπτοφαλαγγίτες''. Ακούστε διακεκριμένους επιχειρηματίες, ιδίως της Βορειοαμερικανικής Διασποράς, που βρήκαν για δεκαετίες είτε κλειστές πόρτες, είτε προτάσεις για άνομες συναλλαγές, όταν σκέφτηκαν να επενδύσουν στην πατρίδα τους».

«Μήπως εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν δίνουμε χρήματα, διότι ποτέ δεν υπήρξε ένα επαρκές κανονιστικό πλαίσιο που να μας εξασφαλίζει ότι η χορηγία δεν είναι μέσο φοροδιαφυγής; Και συνάμα στερηθήκαμε μια μακροχρόνια πολιτική φοροαπαλλαγών που να ευνοεί τη χορηγία και να ανυψώνει το κύρος της χορηγικής δράσης και του χορηγού;» πρόσθεσε.