seismos_argostoli_20140126_01.jpg

Με ένα σεισμό 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ξύπνησαν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

 

Ο πρωινός σεισμός που σημειώθηκε στις 8.12 το πρωί, είχε εστιακό βάθος μόλις 2 χιλιόμετρα και επίκεντρο 9 χιλιόμετρα δυτικά του Ληξουρίου.

Πριν λίγο (στις 10.07) σημειώθηκε άλλη μία δόνηση, εντάσεως 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Πολλοί κάτοικοι κοιμήθηκαν και χθες το βράδυ έξω από τα σπίτια τους, στα αυτοκίνητα τους, καθώς δεν έχουν ξεπεράσει τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού, ενώ ο καιρός δεν είναι σύμμαχος, καθώς επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, με τοπικές καταιγίδες, βροχές και δυνατούς ανέμους. Οι μετασεισμοί, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ήταν αρκετοί, μεγάλης διάρκειας, αλλά ευτυχώς μικρής έντασης.

Πάνω από 1.000 κάτοικοι της Κεφαλονιάς, που τα σπίτια τους υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κρίθηκαν ακατάλληλα από τους ελεγκτές, διανυκτέρευσαν στο πλοίο "SuperFast 1".

Σήμερα το απόγευμα, αναμένεται στο λιμάνι το πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" της ΑΝΕΚ, χωρητικότητας 1.300 κλινών.

Σεισμολόγοι: Ήταν ο κύριος σεισμός αυτός των 5,9

'Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι σεισμός της Κυριακής στην Κεφαλονιά ήταν ο κύριος σεισμός, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος προσέθεσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες και θα περιλαμβάνει και αρκετούς ισχυρούς μετασεισμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυνακικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Αύριο θα είναι σε θέση οι επιστήμονες να πουν με βεβαιότητα, αν ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ της Κυριακης ήταν ο κύριος» ανέφερε ο κ. Παπαδοπουλος, ενώ σημείωσε ότι με βάση την εξέλιξη της μετασεισμικης δραστηριότητας όλα συνηγορούν στο ότι ήταν ο κύριος...»

Τα μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών

Άμεσα θα διατεθεί το πακέτο στήριξης προς τους πληγέντες του προχθεσινού σεισμού, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ διευκρίνισε ότι θα εφαρμοστεί το ίδιο σύστημα με τους πληγέντες από τις πλημμύρες στα Δωδεκάνησα, δηλαδή θα χρειάζεται μόνο υπεύθυνη δήλωση των δικαιούχων, και κατόπιν θα πραγματοποιούνται έλεγχοι για το αληθές των στοιχείων.

seismos_lefkada_argostoli_20140126_05.jpg

Σημειώνεται ότι, το υπουργείο Εργασίας παρέχει οικονομική ενίσχυση 100 χιλιάδων ευρώ στους δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης για τους άμεσα πληγέντες. Επίσης, αναστέλλεται για 3 μήνες η υποχρέωση καταβολών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης για Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Παράταση σε όλες τις βεβαιωμένες οφειλές και τις φορολογικές δηλώσεις για ένα τρίμηνο έδωσε και το υπουργείο Οικονομικών. 

Η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε την αναβολή για ένα μήνα των τρεχουσών υποχρεώσεων των κατοίκων του νησιού, ενώ όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, εντός της ημέρας συνεδριάζει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα.