Τις επικίνδυνες κυβερνητικές πρακτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Αιθαλομίχλης, που  παραβιάζουν –όπως υποστηρίζει- την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καταγγέλλει με κοινοβουλευτική ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης.


Ο κ. Αρσένης χαρακτηρίζει τη ρύθμιση «επικοινωνιακό πυροτέχνημα», που «σε καμία περίπτωση δε λύνει, αντίθετα, συγκαλύπτει ένα πρόβλημα – ‘ωρολογιακή βόμβα’ στον αέρα που αναπνέει ο πολίτης στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) και η Ε.Ε. έχουν θεσπίσει ανώτατο όριο για τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10) τα 50 μg/m3, η ελληνική κυβέρνηση, αυθαίρετα ανεβάζει το «σημείο συναγερμού»   στα 101 μg/m3.

«Η κυβέρνηση υιοθετεί με προχειρότητα και υποκρισία δήθεν επείγοντα μέτρα. Αδιαφορεί πλήρως για τις επιστημονικές μελέτες που τεκμηριώνουν  τον αρνητικό αντίκτυπο  της αιθαλομίχλης στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Αντί να βρίσκει λύσεις, αναλώνεται σε ευκαιριακά μέτρα προδιαγραμμένης αναποτελεσματικότητας. Αν άμεσα αναδιαρθρωθεί το ΕΣΠΑ προκειμένου οι πόροι, αντί για τα μεγάλα έργα να οδεύσουν στη στήριξη των φτωχότερων νοικοκυριών για εργασίες μόνωσης και ενεργειακής εξοικονόμησης στα σπίτια, το πρόβλημα της αιθαλομίχλης θα αποκτήσει ημερομηνία λήξης. Τα δίπλα τζάμια, τα καλύτερης ποιότητας κουφώματα, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και τα φωτοβολταϊκά που απαιτούνται παράγονται, όλα, στη χώρα μας, ενώ οι τεχνικοί και οι οικοδόμοι που θα απασχοληθούν είναι μεταξύ των συνανθρώπων μας που έχουν πληγεί σκληρότερα  από την ανεργία. Η απουσία αποφασιστικής πολιτικής για την ενεργειακή εξοικονόμηση κτηρίων, σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολόγησης πετρελαίου θέρμανσης, τα έσοδα της οποίας κατευθύνονται στην  αποπληρωμή του χρέους, θέτουν σε κίνδυνο τόσο την υγεία των πολιτών όσο και τα δάση της χώρας», δηλώνει ο κ. Αρσένης.