«Ακατανόητες και άδικες» χαρακτηρίζει, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, τις τελευταίες παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, τα όρια της συνταγογράφησης και τις ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες ανατίθεται ο έλεγχος του ΕΟΠΥΥ.


Σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ο ΙΣΘ επισημαίνει ότι η θέσπιση ατομικών περιορισμών στη συνταγογράφηση «δημιουργεί τεράστια προβλήματα, αγνοεί την πραγματικότητα και ουσιαστικά απαγορεύει την ελεύθερη άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος». Ο ΙΣΘ προτείνει την υιοθέτηση αυτούσιου του σουηδικού προτύπου συνταγογράφησης ώστε η δαπάνη να μειωθεί με επιστημονικό και ορθολογικό τρόπο. «Μόνος δρόμος αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται είναι η άμεση απόσυρση της σχετικής απόφασης» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Ο ΙΣΘ εκφράζει την αντίθεσή του και στον υποχρεωτικό έλεγχο του ΕΟΠΥΥ από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και ζητά, «εάν ο ΕΟΠΥΥ είναι ανίκανος να ελέγξει», να νομοθετηθούν όροι και προϋποθέσεις ώστε οι Ιατρικοί Σύλλογοι, που είναι Ν.Π.Δ.Δ, να αναλάβουν αυτό το ελεγκτικό έργο χωρίς επιβάρυνση των ιατρών με διαφάνεια και αξιοπιστία.

Ο ΙΣΘ ζητά ακόμη απόσυρση του νομοσχεδίου για το ΠΕΔΥ.