Ερώτηση: Όταν -ως κράτος- διαθέτεις μια βιομηχανία που, για πλάκα, κλείνει δουλειές δεκάδων εκατομμυρίων και, παράλληλα, σε γλιτώνει από αρκετά εκατομμύρια τι κάνεις; Απάντηση: Τοποθετείς ειδικό εκκαθαριστή! 


Αυτό γίνεται στην περίπτωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων, που εδρεύει στη Σίνδο, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Αντί να κλείνει "δουλειές με φούντες" με κράτη όπως το Ιράκ και η Μποτσουάνα, κλείνει... ολοσχερώς!

Γιατί, όμως, ορίζεται ειδικός εκκαθαριστής στην βιομηχανία; Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Συνέντευξη τύπου έδωσαν, το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ, οι οποίοι αντιδρούν στην κατάθεση αίτησης εκκαθάρισης της εταιρίας, την οποία κατέθεσε το ελληνικό δημόσιο.



Το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο και στη συνέχεια πορεία ως το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, όπου και δόθηκε η συνέντευξη Τύπου, παρουσία του προέδρου του κέντρου, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη.

Σε επιστολή που έστειλε η διοίκηση του ΕΚΘ και η διοίκηση του σωματείου εργαζομένων της ΕΛΒΟ προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους αρμοδίους υπουργούς, εκτίθενται τα επιχειρήματα των εργαζομένων και ζητείται συνάντηση, προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον της εταιρείας.

Καταγγελίες από τον πρόεδρο του ΕΚΘ: Να γιατί την κλείνουν

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε το λουκέτο στην ΕΛΒΟ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους στη βιομηχανία. Υπογράμμισε ότι, μετά από έξι μήνες, είναι υποχρέωση του κράτους να διορίσει διοίκηση.

Άδικο χαρακτήρισε το κλείσιμο μιας βιώσιμης εταιρίας που έχει παραγγελίες 500 εκ. ευρώ και ετήσιο λειτουργικό κόστος κάτω από 15 εκ. ευρώ ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.



Ο κ. Τσαραμπουλίδης, μιλώντας στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη και τη Ραδιοεφημερίδα του Fm100, ζήτησε να συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, για να εξετάσει το θέμα. Απέδωσε, δε, τα ελλείμματα στη διοίκηση Μυτιληναίου.

«Η ΕΛΒΟ είχε καλά οικονομικά αποτελέσματα. Τα άσχημα άριχσαν από το 2005, όταν ανέλαβε ο Μυτιληναίος», είπε. Πρόσθεσε ότι «τότε δημιουργήθηκαν τα χρέη. Ζητήσαμε έλεγχο για την περίοδο Μυτιληναίου, κάτι που δεν έγινε ακόμη».

Ειδικά για το αν η ΕΛΒΟ θα μπορούσε να βγάζει τα έξοδά της, ο κ. Τσαραμπουλίδης υπογράμμισε ότι «θα έβγαζε και κέρδος». Μάλιστα, τόνισε ότι η βιομηχανία έχει παραγγελίες από διάφορες χώρες, όπως το Ιράκ και η Μποτσουάνα, αναφέροντας ενδεικτικά την παραγγελία του Ιράκ για την κατασκευή 200 τζιπ «Χάμερ», αξίας 80.000.000 ευρώ.

«Δέχονται τις πιέσεις της τρόικας, που θέλει την βιομηχανία να μετατραπεί σε ένα μικροσυνεργείο του Ελληνικού Στρατού, για να μας οδηγήσουν σε μία νέα ‘Αγορά του Αιώνα’, που είναι προς το συμφέρον των ξένων αμυντικών βιομηχανιών, ειδικά των Γερμανικών», υποστηρίζει.

Απολύσεις, μειώσεις, αλλά το λουκέτο... λουκέτο

Όσον αφορά τον εξορθολογισμό της εταιρίας υπογραμμίζει ότι από το 2004, το προσωπικό μειώθηκε, σταδιακά, από τους 1.200 στους 360 υπαλλήλους και το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 40% για τους εναπομείναντες.



Το πλάνο εξυγίανσης της ΕΛΒΟ ζήτησε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος των εργαζομένων στη βιομηχανία, Θόδωρος Αλιόγκας. Ο κ. Αλιόγκας υποστήριξε ότι οι υπεύθυνοι «κρύβονται πίσω από την εκκαθάριση και δεν ανακοινώνουν το πλάνο, όπως έκαναν με την ΕΑΣ». Πρόσθεσε ότι, για τους εργαζόμενους στην ΕΛΒΟ, το μέλλον είναι άδηλο και διαγράφεται σκοτεινό.