agrotes_kinitopoihseis_serres_20130130_01.jpg

Σε εντατικές διαβουλεύσεις βρίσκονται οι αγρότες της χώρας, μ' αυτούς της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων να βγάζουν τα τρακτέρ τους στους δρόμους από τη Δευτέρα κι εκείνους της Πρωτοβουλίας και του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου να τηρούν στάση αναμονής.

Από νωρίς το πρωί, αγρότες της Χαλκιδικής ξεκίνησαν την «κατάβασή» τους στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα «χρόνια άλυτα προβλήματά» τους, αλλά και για να επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος εγκαινιάζει, απόψε, στις 19:00, την 25η Agrotica.

Περίπου 70 αγροτικά και 30 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στον κόμβο της Τρίγλιας και ξεκίνησαν την πορεία τους προς τη Θεσσαλονίκη, η οποία, ωστόσο, ανακόπηκε από την αστυνομία, στα όρια του νομού Χαλκιδικής με τη Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ελαιοπαραγωγός Φιλαλήθης Καπάνδριας. Σύμφωνα, όμως, με τον ίδιο, σε τηλεφωνική επαφή με τον υπουργό κανονίστηκε συνάντηση για σήμερα, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί η ακριβής ώρα.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες που συντάσσονται με την Πρωτοβουλία και το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Ελλάδας ακόμα δεν έχουν λάβει τις τελικές τους αποφάσεις για το τι θα πράξουν και έχουν μεταφέρει τις όποιες κινήσεις τους για τη Δευτέρα. Στο μεσοδιάστημα πραγματοποιούν συνελεύσεις σε επίπεδο νομών, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το "τοπίο".

Πάντως, όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποί τους, πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή και εάν στην τροπολογία για τη φορολογία θα υπάρξουν τελικά κάποιες από τις ελαφρύνσεις που ζήτησαν.

«Αγώνας επιβίωσης»

Για «αγώνα επιβίωσης» έκαναν λόγο αγρότες που έδωσαν συνέντευξη Τύπου σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι συμμετέχουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.

Κύριο θέμα των κινητοποιήσεών τους είναι να μην κρατούν λογιστικά βιβλία οι αγρότες με τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ, με αύξηση 20.000 ευρώ για κάθε παιδί, να παγώσουν οι πλειστηριασμοί οφειλών ως 300.000 ευρώ στην πρώην Αγροτική Τράπεζα, να καθιερωθεί, εκ νέου, το αφορολόγητο πετρέλαιο και η έκπτωση 50% στο αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι αγρότες ετοιμάζουν διαμαρτυρία το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της Αγκρότικα. Θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία προς τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ Helexpo.