Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης οργανώνουν ειδική εκδήλωση για να τιμήσουν την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014 στις 18:30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιταλικού Ινστιτούτου Α. Φλέμινγκ 1 (περιοχή Λαογραφικού Μουσείου) 


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει τελετή απονομής των τίτλων σ' όσους κατόχους εν ζωή ή απογόνους τους εντοπίστηκαν, οι οποίοι φοιτούσαν στο ιταλικό σχολείο "Umberto I" -σήμερα έδρα του Ιταλικού Ινστιτούτου- και τα οποία δεν παρέλαβαν ποτέ. Τα απολυτήρια και οι έπαινοι βρέθηκαν χάρις το ερευνητικό έργο του Antonio Crescenzi.  Πρόκειται για τίτλους σπουδών από την εποχή του Μεσοπολέμου, 155 Εβραίων της Θεσσαλονίκης 

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης θέλει με αυτό τον τρόπο όχι μόνο να υπογραμμίσει τη διαχρονικότητα της ιταλικής παρουσίας στην πόλη, αλλά κυρίως να τιμήσει τη μνήμη όλων εκείνων των νέων που χάθηκαν σε εποχές πολέμου και βαρβαρότητας και να προσφέρει στις νέες γενιές μια ακόμη ευκαιρία για προβληματισμό ακριβώς τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη γίνεται Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας.

Της τελετής απονομής θα προηγηθεί, μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων, ομιλία του ερευνητή και υποψήφιου διδάκτορα Α.Π.Θ. Ανδρέα Μπουρούτη με θέμα «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και η ιταλική παρουσία» και μουσική παρέμβαση της Χορωδίας της ΙΚΘ υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Κωστή Παπάζογλου.