dikastirio_01.jpg

Αθώοι για τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν κρίθηκαν χθες από το μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και οι 79 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων επτά γιατροί, για την υπόθεση που αφορούσε τοκετούς που έγιναν κατ' οίκον.
Σύμφωνα με όσα σημειώνει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα "Μακεδονία", οι κατηγορούμενοι, 72 γονείς των παιδιών που γεννήθηκαν κατ' οίκον, όπως και μία μαία, κατηγορούνταν για "ηθική αυτουργία σε ψευδή πιστοποίηση" και επιπροσθέτως για "υποβάθμιση περιβάλλοντος". Έξι γιατροί κατηγορούνταν για "ψευδή ιατρική πιστοποίηση". Η κατηγορία της υποβάθμισης του περιβάλλοντος αφορούσε στη διαχείριση του πλακούντα και στηρίχθηκε σε καταγγελία ότι πλακούντες νεογνών και ιατρικά απόβλητα βρέθηκαν πεταμένα σε κάδους σκουπιδιών. Οι γιατροί φέρονταν ότι πιστοποίησαν γέννες χωρίς να είναι παρόντες στον τοκετό. Κατά το σκεπτικό του δικαστηρίου και την εισήγηση του εισαγγελέα, η διαχείριση του πλακούντα, που είναι οργανικό απόβλητο, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Επίσης, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί να βεβαιωθεί πως οι ιατρικές βεβαιώσεις ήταν ψευδείς, και ως εκ τούτου οι γιατροί είναι αθώοι, όπως και οι γονείς.
Οι περιπτώσεις των τοκετών κατ' οίκον ήταν 36 και έγιναν κατά τη διετία 2008-2010. Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία ότι μητέρα πέταξε στα σκουπίδια τα υπολείμματα του πλακούντα και έπειτα από απόφαση δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης με την οποία καταδικάστηκε μαία για "απλή σωματική βλάβη από αμέλεια" διότι γυναίκα που γέννησε στο σπίτι υπέστη ρήξη περινέου. Ακολούθησε εισαγγελική παραγγελία με την οποία ζητήθηκαν τα στοιχεία των γυναικών που δήλωσαν ότι γέννησαν σπίτι τους την αναφερόμενη διετία. Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας συνέταξε πόρισμα για αυτές τις περιπτώσεις και στη συνέχεια κατατέθηκαν μηνύσεις από τον Σύλλογο Μαιών Θεσσαλονίκης, τον Φεβρουάριο του 2010 και συμπληρωματική τον Ιούνιο του 2011.
Στη δίκη οι συνήγοροι υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι ο πλακούντας κρατάει τα έμβρυα στη ζωή και δεν είναι επικίνδυνο και μολυσματικό απόβλητο. Κανένας πλακούντας δεν βρέθηκε στα σκουπίδια και οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το σπίτι τους για να γεννήσουν. Σημαντική ήταν η κατάθεση του πρώην προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιου Νικολαΐδη, παιδίατρου, ο οποίος επεσήμανε ότι "ο πλακούντας δεν είναι μολυσμένος. Εάν ήταν, δεν θα ζούσε το έμβρυο". Ο ίδιος υποστήριξε ότι η απόρριψη του πλακούντα δεν μπορεί να υποβαθμίσει το περιβάλλον, όπως "δεν μολύνεται το περιβάλλον και ο υδροφόρος ορίζοντας από όσους θάβονται".


Από το thestival.gr