Την κατάργηση του 25ευρου -πριν, καλά-καλά ισχύσει- από τα νοσοκομεία, για τους νοσηλευόμενους, αποφάσισαν, χθες, ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγ. Βενιζέλος. Ποιοι, όμως, θα πληρώσουν το... μάρμαρο;


Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, το είχε πει: Για να κοπεί το "εισιτήριο" των 25 ευρώ, θα πρέπει να βρεθεί ισοδύναμο. Και το ισοδύναμο βρέθηκε -κι, ίσως, να αποφέρει και περισσότερα: Είναι η αύξηση στα τσιγάρα!

Υπολογίζεται ότι η αύξηση θα είναι της τάξης των 0,50 €. κάτι που σημαίνει ότι στα ταμεία, ως έμμεσος φόρος, θα εισρεύσουν πολλά περισσότερα από τα 7 εκ. ευρώ του... εισιτηρίου. Την αύξηση αυτή θα πληρώσουν οι θεριακλήδες, που επιμένουν σε τσιγάρα και καπνό και κυρίως οι... γυναίκες!

Φουγάρα γένους θηλυκού

Οι θεριακλήδες είναι γυναίκες, τουλάχιστον στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι η χώρα που εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό καπνιστριών παγκοσμίως (34,7% το 2012), σύμφωνα με μια νέα διεθνή έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) που καταγράφει τις διεθνείς καπνιστικές τάσεις.

Μετά την Ελλάδα, τα μεγαλύτερα ποσοστά καπνιστριών υπάρχουν στη Βουλγαρία (31,5%), το Κιριμπάτι (31,3%), την Αυστρία (28,3%), τη Γαλλία (27,7%) και την ΠΓΔΜ (26,7%). Τα μικρότερα ποσοστά γυναικών καπνιστών έχουν η Ερυθραία και το Καμερούν (μόλις 0,6%).

Η Ελλάδα, μαζί με μερικές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Βουλγαρία και την Αυστρία, εμφανίζουν σημαντική αύξηση των καπνιστών, ανδρών και γυναικών, κατά την τελευταία 30ετία.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι το κόψιμο του 25ευρου θα βαρύνει τις... θηλυκές τσέπες!