theageneio-3.jpg

Μετά τον σάλο που ξεσήκωσε στο εσωτερικό της κυβέρνησης η επιβολή νοσηλείων 25 ευρώ από τον υπουργό Υγείας, σφοδρή είναι και η αντίδραση της αντιπολίτευσης στο μέτρο.

Για νέα άθλια μνημονιακά μέτρα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, για λανθασμένη και κοινωνικά άδικη επιλογή μιλά η ΔΗΜΑΡ, για πρωτοφανή αναλγησία μιλούν οι ΑΝΕΛ.

«Μετά το σάλο, ο κ. υπουργός προσπαθεί να μπαλώσει επικοινωνιακά το όλο θέμα». Με τα λόγια αυτά σχολίασε, μιλώντας στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη και στη ραδιοεφημερίδα του Fm100, ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης, τις νέες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ότι το εισιτήριο των 25 ευρώ αντιπροσωπεύει τα 5 ευρώ της εξέτασης που ισχύουν για όλους και τα υπόλοιπα 20 ευρώ θα δίνονται μόνον όταν νοσηλεύεται ο ασθενής.

Ο κ. Κετικίδης επικαλέστηκε την εγκύκλιο του υπουγέιουη, που κάνει λόγο για εφάπαξ καταβολή 25 ευρώ για όσους νοσηλεύονται «ανεξάρτητα από το γνωστό πεντάευρο, που καταβάλουν όσοι εξετάζονται». Πρόσθεσε πως πρόκειται για νόμο του 2012 (τον 4093) που ψηφίστηκε από την τρικομματική κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς και τόνισε ότι «ο υπουργός έσπευσε να εφαρμόσει τη διάταξη χωρίς να αναμένει την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που ζητά ο νόμος».

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υποστήριξε ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα κλείσουν τρύπες του προϋπολογισμού κι ότι, ακόμη κι αν δίνονταν στα νοσοκομεία δε θα μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα, αφού η δαπάνη για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ανέρχεται στα δύο δισ., ενώ από το μέτρο του εισιτηρίου θα συγκεντρωθούν μόλις 3 εκατομμύρια «εάν κι εφόσον έχουν όλοι να πληρώσουν»…