kafsoxyla_01.jpg

Μειωμένη, κατά 75% το 2013, είναι η λαθροϋλοτομία, σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.
Όπως ανακοινώθηκε, μόνον στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν 1466 έλεγχοι το 2013, για φαινόμενα λαθροϋλοτομίας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Διαπιστώθηκαν 52 παραβάσεις οι οποίες ακολούθησαν το δρόμο της δικαιοσύνης ενώ η συνολική ποσότητα ξυλείας που κατασχέθηκε ανέρχεται σε 307 τόνους.
Πολύ μεγαλύτερα είναι τα νούμερα σε επίπεδο Μακεδονίας – Θράκης. Στο σύνολο της περιοχής ευθύνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης έγιναν 11.038 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 488 παραβάσεις (που ακολούθησαν το δρόμο της δικαιοσύνης). Η συνολική ποσότητα ξυλείας που κατασχέθηκε ανέρχεται σε 1.650 τόνους ενώ κατασχέθηκαν 54 αλυσοπρίονα, 40 οχήματα ιδιωτών, 8 αγροτικά μηχανήματα(τρακτέρ), 5 φορτηγά επαγγελματικής φύσης και 8 μουλάρια.
Τα νούμερα, πάντως, δείχνουν μείωση του φαινομένου σε σχέση με το 2012 κατά 75%.
Όσον αφορά τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν σε ρεπορτάζ για τη λαθροϋλοτομία στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης «οι εικόνες απεικονίζουν πρέμνα και κομμένους κορμούς δένδρων παλαιοτέρων ετών και αφορούν κυρίως αποξηραμένα άτομα χαλεπίου πεύκης και κυπαρισσιών, η κοπή και απομάκρυνση των οποίων ήταν όχι απλώς επιτρεπτή αλλά επιβεβλημένη λόγω του κινδύνου ανάπτυξης σηπογόνων μικροοργανισμών που θα επηρέαζαν αρνητικά την ευαίσθητη ισορροπία του τεχνητού δάσους του "Σειχ Σου" και την δημιουργία εστιών πυρκαγιάς και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν λαθροϋλοτομία».
Να σημειωθεί ότι, στο χρόνο που πέρασε, η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπληροφορικής του ΤΕΙ Σερρών και το Ε.Κ.Ε.Τ.Α., συνεργάστηκαν με τα Σκόπια σε Διασυνοριακό Πρόγραμμα για την προστασία των οικοσυστημάτων των δύο χωρών.