super-market_01.jpg

Στο πόδι οι αρχές, καθώς ανιχνεύτηκε ποσότητα υδροχλωρικού οξέως μέσα σε μπουκάλι αναψυκτικού, το οποίο εστάλη από αγνώστους σε ενημερωτικό site και σε εφημερίδα. Οι άγνωστοι τρομοκράτες απειλούν να δηλητηριάσουν παρτίδα αναψυκτικών!

Μαζί με το μπουκάλι στάλθηκαν και δύο USB sticks, με προκήρυξη στην οποία οι άγνωστοι συντάκτες ανέφεραν ότι έχουν στην κατοχή τους μεγάλο αριθμό αναψυκτικών από τις εταιρείες Coca Cola και Nestle, τα οποία απειλούσαν ότι μπορούν να δηλητηριάσουν με υδροχλωρικό οξύ.

Η προανάκριση της υπόθεσης ανατέθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Από την εξέταση που διενεργήθηκε στο περιεχόμενο των φιαλών προέκυψε ότι όντως εμπεριέχουν αναψυκτικό με ποσότητα υδροχλωρικού οξέως.

Η Ελληνική Αστυνομία ενημέρωσε την εταιρεία να προβεί στις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες όσον αφορά στις ατομικές συσκευασίες Coca-Cola Light των 500ml σε πλαστική φιάλη, καθώς και ατομικές συσκευασίες Nestea Λεμόνι, Nestea Ροδάκινο και Nestea Sugar Free με γεύση Λεμόνι, όλα σε πλαστικές φιάλες των 500ml.

Παράλληλα ενημερώθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων για τις όποιες περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Η προκήρυξη

Στην εξασέλιδη προκήρυξη οι άγνωστοι αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «εμείς 4 ημέρες μετά από την αποστολή των φακέλων θα ξεκινήσουμε την επανατοποθέτηση. Η ενέργειά μας αυτή θα διαρκέσει 10 ημέρες ακριβώς. Η επιλογή της περιόδου των εορτών δεν είναι τυχαία. Αντίθετα είναι οι μέρες που τα κέρδη αυτών των πολυεθνικών πολλαπλασιάζονται. Οπότε για 10 ημέρες θα τοποθετήσουμε συνολικά 63 πλαστικά μπουκάλια Coca Cola light των 500ml και 42 πλαστικά μπουκάλια NESTEA των 500ml, όλων των γεύσεων. Η ενέργειά μας αυτή θα λάβει χώρα στις μητροπόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

» Η επανατοποθέτηση θα γίνει σε όλων των ειδών τα καταστήματα που πουλάνε τα συγκεκριμένα προϊόντα. Όλα αυτά τα μπουκάλια που θα επανατοποθετηθούν περιέχουν περίπου 100ml διαλύματος υδροχλωρικού οξέος. Επιλέξαμε το υδροχλωρικό οξύ, γιατί σε αυτή την αναλογία διαπιστώσαμε, έπειτα απο πειραματισμούς ότι δεν επηρεάζει καθόλου το χρώμα της COCA COLA και του NESTEA, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα καθαριστικά όπως η χλωρίνη κτλ».

Οι άγνωστοι τρομοκράτες υποστηρίζουν πως στόχος τους είναι «η πλήρης απόσυρση των συγκεκριμένων προϊόντων από τις εταιρείες για το διάστημα που κρατάει η ενέργεια μας. Καλούμε κάθε άτομο να αποφύγει πλήρως αυτά τα προϊόντα, ώστε να μη προκύψει κίνδυνος για την υγεία του. Στόχος μας είναι το οικονομικό σαμποτάζ και όχι η δηλητηρίαση οποιουδήποτε ανυποψίαστου ατόμου».

Στην προκήρυξη σημειώνουν πως «αρχικά σκεφτήκαμε να προχωρήσουμε σε μία ενέργεια άμεσης δράσης εναντίον των εργοστασίων στην Ελλάδα όπου συσκευάζονται, φυλάσσονται και διακινούνται προϊόντα αυτών των πολυεθνικών. Όμως, η τοποθέτηση εμπρηστικών ή εκρηκτικών μηχανισμών δεν θα έφερνε το μέγεθος του αποτελέσματος που θα επιθυμούσαμε. Προβληματισμένοι από αυτό, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε μια πρακτική που δεν έχει ξαναεφαρμοστεί ποτέ στον ελλαδικό χώρο».

Προειδοποιούν πως θα μολύνουν με υδροχλωρικό οξύ τα προϊόντα αυτών των εταιρειών και θα τα επανατοποθετήσουν σαν καινούργια στα ράφια των σουπερ-μάρκετ και προσθέτουν: «Έτσι προειδοποιούμε τους καταναλωτές να αποφύγουν πλήρως αυτά τα προϊόντα».

Μαζί με την προκήρυξη και το δηλητηριασμένο μπουκάλι έστειλαν κι ένα βίντεο το οποίο δείχνει επακριβώς τη διαδικασία που ακολούθησαν για να σαμποτάρουν τα προϊόντα.