magali_thanatos_servida_20131203_01.jpg

Προσωρινή λύση, με παρέμβαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, στην ταλαιπωρία της χαροκαμένης Σερβίδας μάνας, από την Ξηροκρήνη.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη διαδικασία απέλασης της 54χρονης από τη Σερβία, που έχασε την 13χρονη κόρη της από αναθυμιάσεις μαγκαλιού στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης, ο Νικόλαος Δένδιας έδωσε εντολή για να δοθεί εξάμηνη άδεια παραμονής στη γυναίκα για ανθρωπιστικούς λόγους, με δυνατότητα παράτασης...

Είχε προηγηθεί, χθες, σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος της για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών επικαλέστηκε το άρθρο 302 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο, αν το θύμα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια είναι οικείος του υπαιτίου, το δικαστήριο μπορεί να απαλλάξει τον υπαίτιο από κάθε ποινή, αν πεισθεί ότι λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστη από τις συνέπειες της πράξης του δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε ποινή. Έτσι σταμάτησε η δικαστική διαδικασία εις βάρος της γυναίκας.

Λίγο αργότερα, όμως, η 54χρονη, μέσα στον πόνο της, οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, επειδή διαπιστώθηκε ότι η άδεια παραμονής της στην Ελλάδα είχε λήξει το 2010.
Εις βάρος της 54χρονης κινήθηκε διαδικασία απέλασής της και τής δόθηκε προθεσμία 30 ημερών για να αποχωρήσει από τη χώρα.
Υπό το βάρος αυτής της απόφασης, συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, το οποίο αποφάσισε να καλύψει μέρος της δαπάνης για τη μεταφορά της σορού της 13χρονης. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να διατεθεί το ποσό των 400 ευρώ για τη μεταφορά της σορού έως τους Ευζώνους κι από εκεί να αναλάβει το σερβικό προξενείο.
Οι χειρισμοί στην υπόθεση προκάλεσαν κατακραυγή. Ειδικότερα, η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, καθώς δεν είναι μόνο η 54χρονη από τη Σερβία που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Συμμαθητές της 13χρονης άφησαν λουλούδια και σημειώματα στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου ζούσε η φίλη τους.
Σύμφωνα με γείτονες, μάνα και κόρη ζούσαν το τελευταίο 3μηνο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς είχε διακοπεί λόγω οικονομικής αδυναμίας. Η 54χρονη ζούσε τουλάχιστον 10 χρόνια στη Θεσσαλονίκη και εργαζόταν περιστασιακά σε διάφορες δουλειές, προσπαθώντας να βγάλει τα προς το ζην.