troika_20100726_01.jpg

Υπάρχει πραγματική απόσταση μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης; Γιατί; Πόσο εφικτή είναι η πολιτική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Γίνεται μονομερής λύση στο θέμα των πλειστηριασμών;

Ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών στο ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης έδωσε απαντήσεις στον δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη και στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100.

Αφορμή για τη συζήτηση στάθηκαν οι αποστάσεις από τη θέση Λαφαζάνη περί δραχμής και εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη που πήραν ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Γιάννης Μηλιός, αλλά και η παραφιλολογία για τον αυριανό ερχομό της Τρόικας στη χώρα.

Με δηλώσεις τους οι Παπαδημούλης - Μηλιός τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθετεί την πολιτική επιστροφής στη δραχμή και ότι οι δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι «σεβαστές, αλλά μειοψηφικές».

«Η λιτότητα, η ανάγκη να σταματήσει η λιτότητα, και όχι το νόμισμα, είναι το βασικό επίδικο αντικείμενο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» εκτιμά σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Γιάννης Μηλιός.

Μηλιός: Δεν είναι θέμα νομίσματος…

Σε ερώτηση για τις διαφωνίες που υπήρξαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το ευρώ, ο κ. Μηλιός απαντά: «Η κάθε χώρα πρέπει να ανατρέψει τις πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των λίγων, τις πολιτικές διάλυσης του κοινωνικού κράτους, τις πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης, όπως τις ονομάζουν οι θιασώτες τους. Έτσι, θα συμβάλουμε στην αλλαγή της Ευρώπης. Εμείς αυτή τη συμβολή σκοπεύουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να την πετύχουμε πάρα πολύ σύντομα στη χώρα μας»

Αναφορικά με το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «καμιά θυσία για το ευρώ, καμιά αυταπάτη για τη δραχμή» ο κ. Μηλιός σημειώνει: «Σε επίπεδο συνθήματος, λέμε ότι δεν είναι θέμα νομίσματος, ότι είναι θέμα πολιτικών που ασκούνται και ότι και με το λεβ που έχει η Βουλγαρία ή τη στερλίνα που έχει η Βρετανία, ίδιες πολιτικές ακολουθούνται».

Ζαρωτιάδης: Χρειάζεται προετοιμασία

«Είναι δυνατό η χώρα να ακολουθήσει αντιμνημονιακή προοδευτική πολιτική –κι ας είναι στην Ευρωζώνη- αλλά θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο». Την εκτίμηση αυτή έκανε, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών στο ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, που μίλησε στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100.

Τι είχε πει ο Λαφαζάνης; Εξέφρασε την άποψη ότι «η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ακολουθήσει αντιμνημονιακή προοδευτική πολιτική εντός Ευρωζώνης, ωστόσο εάν δεχθεί εκβιασμούς, πάνω από όλα θα είναι η εφαρμογή του προγράμματός του»,

Για τη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μονομερή νομοθετική λύση για την άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, σε περίπτωση μη συμφωνίας με την Τρόικα, είπε πως «φυσικά είναι δυνατό κάτι τέτοιο». Αναρωτήθηκε, όμως, «αν οι κυβερνώντες το θέλουν»…

Για τον κ. Ζαρωτιάδη ο λόγος διαφωνίας με την τρόικα είναι «ουσιαστικός και πραγματικός», αφού «υπάρχει μεγάλη διαφορά, από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το θετικό πρόσημο στον προϋπολογισμό και της πραγματικής υπόστρασης», αφού, όπως υπογράμμισε, «το πλεόνασμα πετυχαίνεται από το άνοιγμα των πιστωτικών καρτών των ελληνικών νοικοκυριών». Πρόσθεσε πως «δεν μπορείς να έχεις υγιή δημοσιονομική κατάσταση με τους πολίτες σε όλο και χειρότερη μοίρα».

Ο επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο ΑΠΘ υπογράμμισε ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα οδηγήσουν σε βαθύτατη μείωση της κερδοφορίας των αποθεματικών των τραπεζών και ως λύση είπε ότι βλέπει την αύξηση του χρήματος, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την έκδοση ευρωομολόγου, με το κόψιμο νέου χρήματος, ή με λογιστικό τρόπο, με την ενίσχυση των τραπεζικών αποθεματικών.