Σε μαζική φυγή από τη Θεσσαλονίκη τρέπονται οι μετανάστες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Επισήμως, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σήμερα οι μετανάστες στη Θεσσαλονίκη είναι 33.172, από 50.063 το 2009.


Βροχή και οι απορρίψεις αδειών διαμονής: Το 2006 είχαν απορριφθεί (σε χιλιάδες) 1.147 αιτήσεις στο νομό, κι εφέτος ο αριθμός των απορρίψεων έφτασε στο απίστευτο 5.116!

«Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αποτελούν ομάδες, που έχουν πληγεί περισσότερο από τις συνέπειες της κρίσης», εξηγεί ο προϊστάμενος του τμήματος κοινωνικών υποθέσεων της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικών Υποθέσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Σπύρος Κούρτης.

Ο κ. Κούρτης σε εισήγησή του για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην υποστήριξη και κοινωνική στήριξη των μεταναστών, επισημαίνει ότι, ένας μετανάστης που χάνει τη δουλειά του «επιπροσθέτως, έχει να αντιμετωπίσει και όλα τα εμπόδια που μπορεί να δυσκολεύουν την ομαλή του ένταξη στο κοινωνικό σύνολο (γνώση της γλώσσας, διακρίσεις – ρατσισμό, ελλιπή πληροφόρηση για δικαιώματα και υποχρεώσεις)».


Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι οι εισοδηματικές διαφορές μεταξύ μεταναστευτικού και συνολικού πληθυσμού είναι τεράστιες σε όλη την ΕΕ, όμως τα πρωτεία τα έχουν η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αυστρία, όπου το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των μεταναστών ηλικίας 25-54 ετών είναι 75% μικρότερο του εισοδήματος του συνολικού πληθυσμού.