Συνέντευξη για όλα -χωρίς, πάντως, να δίνει είδηση- έδωσε στη Lifo ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.


Ο κ. Μπουτάρης φωτογραφίζεται στο γραφείο του, με τα έπιπλα αισθητικής Παπαγεωργόπουλου, κι απαντάει δίνοντας πληροφορίες που, ήδη, γνωρίζουμε:

Επιβεβαιώνει ότι θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές κι ότι δε θέλει σε καμία περίπτωση να είναι κομματικός υποψήφιος ("Εγώ δεν θέλω με τίποτα να εμπλακώ σε κομματικές υποψηφιότητες - μιλάω με τους πολίτες. Τα κόμματα είναι κομμάτι της κοινωνίας. Έχει σημασία ν' ακούσουν τι λέει εκείνη", λέει).

Επαναλαμβάνει ότι δεν τα κατάφερε στον τομέα της καθαριότητας και του κυκλοφοριακού και επισημαίνει ότι η προεκλογική του φράση, πως το θέμα της καθαριότητας θα είχε λυθεί σε ένα εξάμηνο, ήταν για να δείξει ότι ήταν θέμα προτεραιότητας ("  Ήταν άστοχο ότι είπα ότι σε έξι μήνες θα λύσω το πρόβλημα. Έτσι ήθελα να δηλώσω ότι ήταν πρώτη προτεραιότητα - και ήταν πράγματι", τονίζει).

Δηλώνει -ξανά- περήφανος για το ότι πέτυχε την εξωστρέφεια της πόλης (" Μέχρι να αναλάβουμε (σ.σ. η Θεσσαλονίκη) ήταν τουρκοφοβική, εβραιοφοβική, σλαβοφοβική , ήταν... όλα τα καλά του κόσμου... Προσπαθήσαμε και σε μεγάλο βαθμό το καταφέραμε να το αλλάξουμε αυτό, δίνοντας έναν τόνο τουριστικό στην όλη υπόθεση", υποστηρίζει).

Μιλάει για την -ενδεχόμενη- κάθοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή ("Με έχει απασχολήσει επανειλημμένα. Όχι επειδή θα το ήθελα, αλλά επειδή με κολλάνε συνέχεια, μου το λένε ξανά και ξανά", είναι τα χαρακτηριστικά λόγια του).

Υπογραμμίζει τις θέσεις που έχει αναπτύξει και στο δημοτικό συμβούλιο, πολλάκις, για τη Χρυσή Αυγή ("Το ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό νεοναζιστών στην Ελλάδα είναι γεγονός. Το ότι έφτασαν όμως να την ψηφίζουν 500.000 Έλληνες, επειδή τους έταξε λαγούς με πετραχήλια, καθαρότητα του έθνους και δεν ξέρω 'γω τι άλλο είναι ανησυχητικό. Δεν πιστεύω ότι αυτοί έχουν ναζιστική ιδεολογία, αλλά το έκαναν ως αντίδραση στην κρίση αλλά και στο πρόβλημα των μεταναστών - ναι, υπάρχει πρόβλημα μεταναστών στη χώρα, και ειδικά στην Αθήνα", λέει).

Ακόμη και την αποστροφή ότι στεναχωρήθηκε με την ισόβια κάθειρξη κατά του προκατόχου του, Β. Παπαγεωργόπουλου, την έχει πει και στο παρελθόν (" Ισόβια είναι βαριά ποινή. Όσο κι αν μειωθεί η ποινή, το να ακούς ότι καταδικάζεται κανείς ισόβια είναι σκληρό", λέει).

Στη συνέντευξη, ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ο Μπουτάρης που οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν. Αυτός που δηλώνει ότι πηγαίνει στις εκδηλώσεις που πρέπει να πάει -κι αποφεύγει τις ανούσιες δημοσιοσχετίστικες. Η Lifo μάλλον έχασε μια καλή ευκαιρία να πάρει απαντήσεις σε θέματα που δεν έχουμε ακούσει ακόμη.