Σε όλα τα θέματα εσωτερικής πολιτικής αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κινήματος.


O κ. Βενιζέλος έδωσε απαντήσεις σε ζητήματα που έχουν τεθεί το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των οποίων και ορισμένα εσωκομματικά, που τέθηκαν είτε με επιστολές μελών του οργάνου, είτε μέσω δημοσίων δηλώσεων και συμπεριφορών.

Περνώντας στην αντεπίθεση για τις επικρίσεις που δέχεται, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η εικόνα του ΠΑΣΟΚ που αγωνιά, αγωνίζεται και πετυχαίνει, θρυμματίζεται επικοινωνιακά. Και επισήμανε ότι από τον Μάρτιο του 2012, που ανέλαβε την ηγεσία, δεν εφαρμόστηκε ούτε μια απόφαση, ακέραια και ολοκληρωμένα, παρότι όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν συλλογικά.

Όπως είπε, από τότε που ανέλαβε ο ίδιος τα ηνία «ποτέ δεν τηρήθηκε ομόφωνα απόφαση που είχε λάβει το κόμμα». Με το βλέμμα προς την πλευρά Παπανδρέου ο κ. Βενιζέλος απάντησε στις αιτιάσεις πως κόμμα χάνει την ταυτότητά του εκφράζοντας το ρητορικό ερώτημα «πότε συνέβη αυτό, τώρα που το ΠΑΣΟΚ στηρίζει μόνο του τη Νέα Δημοκρατία; Οταν στήριζε μαζί με τη ΔΗΜΑΡ, ή όταν στήριζε την κυβέρνηση Παπαδήμου;»

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε τη στάση του απέναντι σε όσους αμφισβητούν τη στρατηγική του, υπεραμυνόμενος της πολιτικής επιλογής της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με τη ΝΔ και επιτιθέμενος, παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ:.

Απευθυνόμενος σε όσους μιλούν για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «αν το ΠΑΣΟΚ είναι το παλιό και το νέο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο λαϊκισμός, τότε αλίμονο στη χώρα». Και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ζήτησε συγνώμη από τα στελέχη του κόμματος, ότι προωθεί τον εκχυδαϊσμό, τον εκφασισμό και τον «εκτσογλανισμό» του δημόσιου βίου.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη και με την τακτική του δημιουργεί συνθήκες οιονεί εμφυλίου πολέμου.

Μωραΐτης: Κινδυνεύουμε να πάμε στα βράχια

Κριτική για την πορεία του ΠΑΣΟΚ άσκησαν στελέχη και βουλευτές. «Το αφήγημα δεν βγαίνει και το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να πάει στα βράχια αν δεν αλλάξουμε πορεία». Αυτό τόνισε ο βουλευτής του κινήματος Θάνος Μωραΐτης, ενώ για μια ακόμη φορά τόνισε ότι «ο κυβερνητικός συμβιβασμός έχει ημερομηνία λήξης».  

Ο πρώην γραμματέας Μιχάλης Καρχιμάκης, από την πλευρά του σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα συναίσθημα ελπίδας, που θα προέλθει από αλλαγή στρατηγικής και από ασυνήθιστες συγκρούσεις για την συγκυρία και την εποχή. Ζήτησε να μην επιτραπεί να διαλυθεί μέσα στο στομάχι της Δεξιάς.

Ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Φίλιππος Σαχινίδης ανέφερε ότι ιστορικά οι Ευρωεκλογές οδηγούν τους πολίτες σε πιο χαλαρή συμπεριφορά σε σχέση με τις εθνικές εκλογές και αυτό συμβαίνει πολύ περισσότερο τώρα που πολλοί πολίτες θεωρούν, ότι πολλά από τα προβλήματα της χώρας οφείλονται στα προγράμματα οικονομικής πολιτικής που ακολουθούνται και ότι αυτά τα προγράμματα, ήταν το αποτέλεσμα μιας τιμωρητικής στάσης των ευρωπαίων εταίρων».

Όθωνας: Κάποιοι ετοιμάζουν σκηνικό

Ιδιαίτερα αιχμηρή, ήταν πάντως και η τοποθέτηση του Μανώλη Οθωνα, ο οποίος εκτόξευσε βολές κατά της ηγεσίας του κινήματος λέγοντας πως «κάποιοι επιδιώκουν να στήσουν ένα σκηνικό σύγκρουσης και να κατασκευάσουν χρήσιμους εχθρούς στους οποίους θα αποδώσουν την επιλογή τους για αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ».

Πεταλωτής: Χειροκροτούμε τον Σαμαρά

«Χάσαμε το μέτρο. Χειροκροτάμε τον Σαμαρά. Βαρύ φορτίο να στηρίζουμε τη δημοκρατική παράταξη», ανέφερε αμέσως μετά ο Γιώργος Πεταλωτής.

Η αποχώρηση Χρυσοχοΐδη

Αίσθηση προκάλεσε η αποχώρηση, από την αίθουσα, του υπουργού Μεταφορών Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στο βήμα, όταν ο προεδρεύων του ζήτησε να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μόλις έγινε αυτό, αποχώρησε οργισμένος.