"Αιφνιδιασμένος δυσάρεστα" δηλώνει, ο Εμπορικός Σύλλογος, από την απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης να λειτουργήσει πιλοτικά υπαίθρια αγορά «Γιουσουρούμ» στην οδό Νικηφόρου Ουρανού την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου.


Ο ΕΣΘ χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή του, "εσπευσµένη" την εισήγησης του δηµάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, όπως και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και θυμίζει ότι, από τις 16 Δεκεμβρίου, με έγγραφό του, είχε δηλώσει πλήρη αντίθεση σε κάτι τέτοιο.

Οι έμποροι διαμαρτύρονται έντονα για την "«πιλοτική» έναρξη λειτουργίας της υπαίθριας αγοράς «γιουσουρούµ» στην οδό Νικηφόρου Ουρανού την ερχόµενη Κυριακή" υπογραμμίζοντας πως "ουδέν µονιµότερο του προσωρινού και ουδέν «παρατυπότερο» του πιλοτικού". Καταγγέλλει ότι η απόφαση ελήφθη "χωρίς να τηρηθούν οι απαιτούµενες διαδικασίες, χωρίς να πάρει την έγκριση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, (όπου κατά τη συνεδρίασή της ο Πρόεδρός της απέσυρε το θέµα δηλώνοντας ότι αναβάλλεται για να συζητηθεί µε τους Φορείς), και κυρίως, χωρίς να λάβει υπ΄όψιν τις αρνητικές συνέπειες αυτής της απόφασης".


Για τον Εμπορικό Σύλλογο, η λειτουργία τέτοιου είδους αγορών "απομυζά την ελάχιστη εναπομείνασα κατανάλωση από το στεγασμένο εμπόριο το οποίο πληρώνει τους φόρους και τις υποχρεώσεις του στο ∆ηµόσιο, παρέχει θέσεις εργασίας και στηρίζει τον Δήμο. Η προχειρότητα και η παντελής έλλειψη αισθητικής, η αντίληψη «ιδιοκτησίας και κεκτημένων» και η άρνηση συμμόρφωσης και σεβασμού των όποιων κανόνων λειτουργίας που κάθε φορά τίθενται από την πολιτεία, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των αγορών, όπου και αν υπήρξαν και λειτούργησαν στο παρελθόν".

Ο ΕΣΘ υπογραμμίζει ότι οι αρχές αδυνατούν να ελέγξουν αυτές τις αγορές, ακόμη και για την υγιεινή και αισθητική των χώρων και κάνει λόγο για "τριτοκοσµική εικόνα" και "ανεξέλεγκτες συνθήκες που επικρατούν σε παρόμοιες αγορές ανά την Ελλάδα, όπου Αγορανομικές, φορολογικές και άλλες παραβάσεις αποτελούν σύνηθες φαινόμενο".

Στην ανακοίνωσή τους οι έμποροι θυμίζουν ότι στην πόλη υπάρχουν χιλιάδες ελεύθερα καταστήματα όπου θα μπορούσαν να στεγαστούν οι έμποροι του "Γιουσουρούμ" κι ότι το εμπόριο "ποτέ στην ιστορία του δεν ξεχώρισε τους ανθρώπους σύμφωνα µε την εθνικότητά τους, τη θρησκεία ή την κουλτούρα τους και δεν υπάρχει λόγος να γίνει στην παρούσα στιγμή και συγκυρία".

Ο ΕΣΘ ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης για λειτουργία της υπαίθριας Λαϊκής Αγοράς «γιουσουρούµ», στην οδό Ν.Ουρανού και στην ευρύτερη περιοχή, την Κυριακή 22 ∆εκεµβρίου 2013. Στην αντίθετη περίπτωση ζητά από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας να πατάξουν κάθε παραβατική συμπεριφορά.