rompolis_01.jpg

Στοιχεία της έκθεσής του, για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων, παρουσιάζει, αύριο, σε συνέντευξη Τύπου το Ινστιτούτο Εργασίας των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου και καθηγητής Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σάββας Ρομπόλης, που μίλησε στον δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100, υπογράμμισε ότι το 50% από τις 640.000 εργαζομένων στο εμπόριο, είναι με καθεστώς ευέλικτης απασχόλησης, ενώ, ήδη, έχουμε εισαχθεί σε καθεστώς απασχόλησης μαθητείας, καθώς, ειδικά στον τουριστικό τομέα, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αμείβεται με αυτόν τον τρόπο.

«Η κυρίαρχη μορφή απασχόλησης είναι η ευελιξία», είπε και υπογράμμισε πως αυτό το γεγονός πλήττει τη λειτουργία όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Για τον κ. Ρομπόλη το 2013 ζήσαμε απορρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας και ρυθμίσεις «παρέμβασης και πλήρους απαξίωσης» της εργασίας. Υπογράμμισε πως με την πολιτική των μνημονίων μετρούμε 1,5 εκατομμύριο ανέργων και 1.000.000 εργαζομένων στους οποίους καθυστερεί η καταβολή μισθών, από έναν ως και 12 μήνες! Όπως τόνισε, αυτό «έχει και οικονομικές και μακροοικονομικές επιπτώσεις, καθώς οδηγεί σε μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης, κάτι που οδηγεί σε μείωση της παραγωγής».

«Το μνημόνιο είναι στρατηγική και πολιτική πλήρους απορρύθμισης και απαξίωσης της εργασίας», είπε και πρόσθεσε ότι η πίεση για ομαδικές απολύσεις οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις τις οποίες «η ελληνική οικονομία θα πληρώσει πολύ ακριβά».