Το τεκμήριο της αθωότητας επικαλέστηκε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα, χθες βράδυ, στην εισήγησή της στην επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, για τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής.


Η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. τόνισε: «Αν δεν εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση ουδείς μπορεί να πει ότι η Χρυσή Αυγή διέπραξε τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται».

Αντίθετα, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, είπε: «Τι σημαίνει το τεκμήριο αθωότητας; Να χρηματοδοτεί η Βουλή μία εγκληματική οργάνωση»; Και συμπλήρωσε πως «ο σχετικός νόμος δε μιλάει για χρηματοδότηση ταγμάτων εφόδου» κι ότι αν η υπόθεση τελεσιδικήσει και αθωωθεί η Χρυσή Αυγή τότε θα εισπράξει τα χρήματα.

Ο Βασίλης Καπερνάρος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όταν κλήθηκε να πάρει θέση, επικαλέστηκε το άρθρο 60 του Συντάγματος περί του δικαιώματος ψήφου κατά συνείδηση των βουλευτών και δεν αποσαφήνισε τη στάση που θα κρατήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στην ονομαστική ψηφοφορία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος μίλησε για πράξη ευθύνης τονίζοντας ότι «η Δημοκρατίας αντέχει τη διαφορετικότητα αλλά αποστρέφεται τις πράξεις βίας, καταπολεμά τη βαρβαρότητα και επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε όποιον την επιβουλεύεται. Όλα τα απεχθή κρούσματα αποδεικνύουν ότι η Χρυσή Αυγή είναι μαύρο σκοτάδι και εγκληματική οργάνωση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστόλου υποστήριξε ότι τα λεγόμενα της Χρυσής Αυγής περί σκευωρίας εναντίον της είναι φαντασιώσεις και μίλησε για εγκληματική οργάνωση και τάγματα εφόδου που τρομοκρατούν την ελληνική κοινωνία.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, υπογράμμισε ότι σε όλη την Ευρώπη αναστέλλεται η χρηματοδότηση σε κόμματα που έχουν χαρακτηριστικά ιδιωτικής πολιτοφυλακής και ένα τέτοιο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή.Ο Πάρης Κουκουλόπουλος από πλευράς ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η Δημοκρατία μπορεί, πρέπει να ξέρει να αμύνεται από αυτούς που την επιβουλεύονται και αναφερόμενος στην επικείμενη απόφαση αναστολής της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, έκανε λόγο για ένα τεράστιο μήνυμα για τη Δημοκρατία «μία φορά να πάμε όλοι μαζί».

Ώριμο και αναγκαίο, χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, την καταδίκη της εγκληματικής δράσης να συνοδεύει και η διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, ενώ χαρακτήρισε το κόμμα «ναζιστική οργάνωση με εγκληματική δράση».

Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής ο Ηλίας Κασιδιάρης μίλησε για εκτροπή και κατάλυση του Συντάγματος, για πολιτική δίωξη του κόμματός του ενώ κατηγόρησε τα κόμματα καταργούν το τεκμήριο της αθωότητας. Μίλησε επίσης για παράνομη και αντισυνταγματική διαδικασία, η οποία, όπως είπε, δεν στηρίζεται σε κανένα στοιχείο παρά μόνο σε «κουκουλοφόρους μάρτυρες».
«Είστε η χούντα των κουκουλοφόρων. Φοβάστε ότι θα έρθουμε στα πράγματα και θα αποκαλύψουμε τα σκάνδαλα που καλύπτει το αντισυνταγματικό τόξο. Έχουμε παντελή κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας», υποστήριξε, μεταξύ άλλων.