nefos_thessaloniki_01.jpg

Στη λήξη του συναγερμού και την αναστολή των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί για την αιθαλομίχλη προχώρησε η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης.

 

Προηγήθηκε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων κατά την οποία εκτιμήθηκε η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, με τους μέτριους ανέμους να φαίνεται πως διαλύουν, προς το παρόν, την αιθαλομίχλη.

Ωστόσο οι αρμόδιοι παραμένουν σε επιφυλακή καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων PM 2,5 (που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι ρύποι) ήταν τον Δεκέμβριο κατά μέσο όρο τριπλάσιες από το όριο.

«Αξιολογήσαμε όλα τα στοιχεία, τα καιρικά φαινόμενα και τους δείκτες μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μονάδες της Περιφέρειας αλλά και του πολεοδομικού συγκροτήματος. Όλες οι μετρήσεις για τα αιωρούμενα σωματίδια σήμερα διαμορφώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, συνεπώς, μετά και τους ανέμους και τις βροχοπτώσεις προχωρήσαμε στη λήξη του συναγερμού και την αναστολή των μέτρων που είχαμε λάβει» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής.

Διευκρινίζει, πάντως, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν τις μετρήσεις από τους σταθμούς καταγραφής των δεικτών ατμοσφαιρικής ρύπανσης ώστε όποτε και αν συντρέξει και πάλι λόγος να τεθούν ξανά σε ισχύ τα μέτρα.