PHILOXENIA_SYNENTEYXI_20131120_01.jpg

Περιφερειακό σημείο συνάντησης του διεθνούς τουριστικού κλάδου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη φιλοδοξεί να καταστεί στο επόμενο διάστημα η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA, προσελκύοντας εμπορικούς επισκέπτες απ΄ όλο τον κόσμο.

Η 29η PHILOXENIA εγκαινιάζεται αύριο στις 20:00 από την Υπουργό Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, με 235 εκθέτες (150 άμεσοι και 85 έμμεσοι) και με περισσότερους από 100 προσκεκλημένους ξένους εμπορικούς επισκέπτες (hosted buyers) από 33 χώρες, οι οποίοι θα έχουν πάνω από 1.000 προκαθορισμένα ραντεβού με Έλληνες εκθέτες.

Στην εφετινή διοργάνωση ο στεγασμένος εκθεσιακός χώρος είναι αυξημένος κατά 10% στα 3.200 τ.μ.

Από τους hosted buyers, το 74% προέρχεται από την Ευρώπη, το 15% από τα Βαλκάνια, το 14% από την Ασία, το 10% από την Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς και Βραζιλία) και το 2% από την Αφρική. Απ’ αυτούς, το 39% είναι διοργανωτές εκδηλώσεων, το 34% τουριστικοί πράκτορες, το 30% ταξιδιωτικά γραφεία wholesaler και το 29% ταξιδιωτικά γραφεία retailer.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των υπολοίπων επισκεπτών, γκρουπ 35 Τούρκων ταξιδιωτικών πρακτόρων.

Επίσης, οργανώνεται συνέδριο για τον προσκυνηματικό τουρισμό, που συνδιοργανώνει το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, με θέμα «Μακεδονία-Θράκη: Τόποι Αγίων, Τόποι Προσκυνητών», την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή τα εγκαίνια, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ, Γιώργος Τσαμασλής, ανακοίνωσε πως ο Οργανισμός το 2014 θα διαθέσει ποσό 350.000 Ευρώ για τη χρηματοδότηση των δράσεων του και θα συμμετάσχει σε περισσότερες από 19 διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. Ο κ. Τσαμασλής υπογράμμισε επίσης το ενδιαφέρον χαμηλού κόστους αεροπορικών εταιρειών για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να το καταστήσουν μία από τις έδρες τους (hub), καθώς και άλλων αερομεταφορέων για περισσότερες συνδέσεις με την πόλη.

Εγκαίνια και για την POLIS

Παράλληλα με τη PHILOXENIA, διοργανώνεται και η 9η Έκθεση Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημόσιου-Κοινωνικού Τομέα και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων, POLIS, την οποία θα εγκαινιάσει αύριο ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, όπου και θα παρουσιαστούν όλες οι σύγχρονες εξελίξεις στην παροχή υπηρεσιών και την παραγωγή προϊόντων, που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση του πολίτη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του.

Σημαντική θα είναι η συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, καθώς στην POLIS δίνεται και φέτος το «ραντεβού» όλων των αιρετών της αυτοδιοίκησης.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης και συγκεκριμένα στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2013, θα διοργανωθεί συνέδριο με θέμα: «Δημιουργικές Πόλεις. Συνδυάζοντας την καινοτομία με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη». Απώτερος σκοπός του συνεδρίου είναι να συντελέσει στη δημιουργία μιας νέας οικονομίας στις πόλεις, που βασίζεται στη νεανική επιχειρηματικότητα και στην καινοτομία, με επίκεντρο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη.

Οι δύο εκθέσεις ολοκληρώνονται στις 24 Νοεμβρίου.