pame_cedefop_20131118_01.jpg

Εκδήλωση που πραγματοποιεί το κέντρο ανάπτυξης εκπαιδευτικής πολιτικής της ΓΣΣΕ στο CEDEFOP στη Θεσσαλονίκη, μπήκε στο στόχαστρο του… ΠΑΜΕ.

 

Μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου μπήκαν στην αίθουσα όπου ήταν σε εξέλιξη η παρουσία των αποτελεσμάτων έρευνας για τη σύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης με την απασχόληση και δήλωσαν την αντίθεση τους στην δια βίου εκπαίδευση που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και τις πολιτικές που ακολουθεί ΓΣΕΕ. Τα μέλη του ΠΑΜΕ υποστηρίζουν ότι με τις πολιτικές αυτές φθάνουμε στο σημείο να μην έχουμε ποτέ εργαζόμενους, αλλά μονίμως απασχολήσιμους που είναι αναγκασμένοι να εκπαιδεύονται… δια βίου και να θεωρούνται πάντα εκπαιδευόμενοι.

Μάλιστα τα μελή του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν διευθυντή Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης ότι είπε σε εκπαιδευόμενη, να εκπορνευτεί ο πατέρας της για να μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές της. Ο υπεύθυνος του κέντρου ο όποιος ήταν παρών στην αίθουσα, αντέδρασε έντονα και έκανε λόγο για αναφορά που είχε αλληγορικό χαρακτήρα.

Αποκαρδιωτικά τα αποτελέσματα της κατάρτισης

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ για τη σύνδεση της Επαγγελματικής κατάρτισης με την απασχόληση, τα οποία είναι αποκαρδιωτικά…

Σύμφωνα με την έρευνα, η πρόσβαση νεαρών αλλά και μεγαλύτερων σε ηλικία καταρτιζομένων σε ΙΕΚ και ΚΕΚ, είναι ιδιαίτερα χαμηλή και δεν ξεπερνά το 22%, ενώ ιδιαίτερα χαμηλή είναι και η συνάφεια του αντικειμένου της κατάρτισης με το επάγγελμα, όσων τελικώς βρήκαν εργασία. Επιπλέον, όπως προκύπτει, οκτώ στους δέκα καταρτιζόμενους που βρίσκουν τελικά δουλειά, δεν καταφέρνουν να τη διατηρήσουν περισσότερο από 18 μήνες.