AXEPA 26072010.jpg

Δυο ανήλικοι κατέληξαν, πριν λίγες ημέρες, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, προσβεβλημένοι από το μικρόβιο κλεμπσιέλλα.

 

Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι δύο μικροί ασθενείς νοσηλεύονταν με λευχαιμία στο παιδογκολογικό τμήμα της Β’ παιδιατρικής πανεπιστημιακής κλινικής του «ΑΧΕΠΑ» και κατέληξαν πριν από περίπου δέκα μέρες.

Ένα τρίτο παιδί, το οποίο επίσης προσβλήθηκε από το επικίνδυνο μικρόβιο, συνεχίζει να νοσηλεύεται στο παιδογκολογικό τμήμα του «ΑΧΕΠΑ» και η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται καλή από τους γιατρούς.

Το παιδογκολογικό έκλεισε για μια εβδομάδα, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των υπόλοιπων παιδιών(μοριακή ταυτοποίηση του μικροβίου, καλλιέργειες στο προσωπικό και τα νοσηλευόμενα παιδιά, αποστείρωση του χώρου).

Το μικρόβιο της κλεμπσιέλλας προσβάλλει άτομα τα οποία έχουν ήδη υποκείμενα προβλήματα υγείας και νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών. Εντοπίζεται με καλλιέργεια αίματος ή ούρων στο μικροβιολογικό εργαστήριο και τα μέτρα πρόληψης είναι η αυστηρή λήψη μέτρων υγιεινής των χεριών και η απομόνωση όσων νοσούν, εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο.