plateia_eleftherias_01.jpg

Βρέθηκε στο επίκεντρο των γεγονότων σε οποιοδήποτε κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσε κέντρο της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής αυτής της πόλης.

Ο λόγος για την πλατεία Ελευθερίας, με αφορμή τον επανασχεδιασμό της οποίας, άνοιξε στη Θεσσαλονίκη διάλογος για τη σχέση της μνήμης και του δημόσιου χώρου.

Στο πλαίσιο του διαλόγου πραγματοποιήθηκε χθες εκδήλωση, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της 1ης Δημοτικής Κοινότητας και του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας.

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της πλατείας ήταν το μαύρο Σάββατο της 11ης Ιουλίου του 1942, οπότε και Εβραίοι της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν από τους Γερμανούς ναζί και υπέστησαν δημόσιο εξευτελισμό.

Στόχος της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης είναι, η ιστορική πλατεία Ελευθερίας, η οποία λειτουργεί σήμερα ως πάρκινγκ, να αποτελέσει σημείο ανάδειξης της ιστορικής μνήμης, την οποία φαίνεται να αγνοούν πολλοί από τους κατοίκους της αλλά και δημόσιο χώρο συνάντησης και αναψυχής.

Για τον επανασχεδιασμό της πλατείας διενεργήθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και το πρώτο βραβείο κέρδισε η ομάδα των αρχιτεκτόνων Θεμιστοκλή Χατζηγιαννόπουλου και Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη, καθώς και του πολιτικού μηχανικού, Γιάννη Μέγα.

Η έκθεση συμμετοχών στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας φιλοξενείται στο φουαγιέ του δημαρχιακού μεγάρου της Θεσσαλονίκης.