olth_03[10]

Προβλήτα για κρουαζιερόπλοια θα κατασκευαστεί στο λιμάνι του Πειραιά. Την ίδια στιγμή η πολιτική της κρουαζιέρας για τη Θεσσαλονίκη περιορίζεται σε ευχολόγια…

 

Η είδηση: Υπογράφηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Mιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η απόφαση για έγκριση και αδειοδότηση του έργου επέκτασης της νότιας πλευράς του επιβατικού λιμένα Πειραιά για την εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων.

Οι λεπτομέρειες: Στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή εξωτερικών και εσωτερικών λιμενικών έργων (συνολικού μήκους 1.500 και 3.000 m αντιστοίχως), χερσαίων χώρων (175.000 τ.μ.), νέος επιβατικός σταθμός, χώροι στάθμευσης, καθώς και άλλες υποδομές. Επιπρόσθετα, προβλέπεται η κατασκευή περιφερειακής οδού (μήκους 800 μ. και πλάτους 15 μ.), καθώς και η επέκταση της γραμμής του μέσου σταθερής τροχιάς ως τον χώρο του νέου λιμένα.

Τα έργα υποδομής: Για το νέο επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας, προβλέπεται η κατασκευή διώροφου κτηρίου με συνολικό εμβαδόν 24.000 τ.μ., στο οποίο θα φιλοξενούνται αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταστήματα duty free, τελωνειακοί έλεγχοι, γραφεία και άλλες υπηρεσίες.

Τα χρήματα: Η χρηματοδότησή του έργου, προϋπολογισμού 135.000.000 ευρώ, προέρχεται κατά 95% από ευρωπαϊκούς πόρους και εντάσσεται στο πλαίσιο του Επενδυτικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ΟΛΠ Α.Ε .

Τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη: Ο ΟΛΘ σχεδιάζει, αλλά έργα δε γίνονται. Τα έργα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης περιορίζονται σε άλλου είδους κατασκευές και αυτά της σύνδεσης του λιμανιού με τους οδικούς άξονες ακόμη ακούγονται, αλλά… δε βλέπονται.

Θολό είναι, ακόμη, το τοπίο της ιδιωτικοποίησης της ΟΛΘ Α.Ε. Η διοίκηση του ΟΛΘ, δια του κ. Αγγελούδη, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, επιθυμεί να ιδιωτικοποιηθούν δραστηριότητες, όπως ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) – στα ίχνη της ιδιωτικοποίησης του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ. Η κυβέρνηση θα προτιμούσε να διαθέσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Γεγονός είναι ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αναμένει εξελίξεις, την ώρα που γειτονικές χώρες αναζητούν επενδυτές και προχωρούν την αναβάθμιση των δικών τους λιμανιών.

Για την επιβατηγή κίνηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, δεν γίνεται λόγος. Απλά, οι διαδρομές κρίνονται «ασύμφορες» από τους πλοιοκτήτες και, το καλοκαίρι, δρομολογούν ένα πλοίο, έτσι για… τα μάτια του κόσμου.

Όσο για τα σχέδια της σύνδεσης του λιμανιού με άλλα λιμάνια με υδροπλάνα, βούλιαξαν στο Θερμαϊκό, λες και είχαν… ελαττωματικούς πλωτήρες…