epa03368683 Employees of the firm Naeser hoist Greek and German flag at the Chancellery in Berlin, Germany, 24 August 2012. The Greek Prime Minister Antonis Samaras is meeting German Chancellor Angela Merkel to discuss further procedures concerning the Euro debt crisis.  EPA/MARC TIRL

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης θα γίνει, τελικά, το σεμινάριο του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Center for Democracy and Reconciliation in Southeast Europe) για τις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας τον καιρό της κρίσης.

 

Πρόκειται για ένα προπαγανδιστικό σεμινάριο, με σκοπό να μάθουν οι δημοσιογράφοι τι… κάνει η Γερμανία για μας, που οργανώνεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία του Βερολίνου (Europäische Akademie Berlin) και είναι διήμερο.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, «στόχος του σεμιναρίου είναι να δώσει την ευκαιρία στους δημοσιογράφους να ενημερωθούν και να πάρουν πληροφορίες από πρώτο χέρι σχετικά με τη γερμανική οικονομική πολιτική (φιλοσοφία, διαδικασία λήψεως αποφάσεων, κ.α.) Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί μια καλύτερη κατανόηση της γερμανικής πολιτικής στην Ελλάδα, που θα συμβάλει στην καταπολέμηση παρανοήσεων και παρερμηνειών και θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και προώθηση του αμοιβαίου σεβασμού».

Στο σεμινάριο θα πάρουν μέρος υψηλόβαθμοι Γερμανοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες.

Πρόκειται για το ίδιο σεμινάριο που είχε επιχειρηθεί να συνδιοργανωθεί με την ΕΣΗΕΜ-Θ, με πρόταση του προέδρου της, Μ. Βοϊτσίδη, κάτι, όμως, που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των συμβούλων της Ένωσης Συντακτών, με το σκεπτικό ότι το σεμινάριο θα μπορούσε να φιλοξενηθεί ακόμη και στους χώρους της ΕΣΗΕΜ-Θ, αλλά σε καμία περίπτωση να συνδιοργανωθεί, αφού είναι εμφανείς οι σκοποί του.

Οι διοργανωτές καλύπτουν ακόμη και τα έξοδα μετακίνησης των δημοσιογράφων που θα πάρουν μέρος, προς και από Θεσσαλονίκη και διαμονής στο ξενοδοχείο που θα γίνει το σεμινάριο. Για όλες τις εισηγήσεις θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στην ελληνική και τη γερμανική γλώσσα.