diabitiko_xorio_20131117_01.jpg

Ένα διαφορετικό χωριό, αφιερωμένο στους διαβητικούς, άνοιξε τις πόρτες του στην πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη, και θα δέχεται επισκέψεις μέχρι σήμερα, Κυριακή.

Ανάμεσα στους επώνυμους επισκέπτες του, βρέθηκαν χθες εκεί δύο Ολυμπιονίκες μας, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης από το τε-κβον-ντο και η πρωταθλήτρια στην ιστιοσανίδα, Τζέλυ Σκαρλάτου, που αναφέρθηκαν στην σημασία του αθλητισμού για την πρόληψη του διαβήτη.

Οι... κάτοικοί του χωριού –ειδικευμένοι, στο θέμα, επιστήμονες- θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για το τι είναι η μάστιγα του σακχαρώδη διαβήτη, πώς μπορεί να προληφθεί αλλά και πώς μπορεί να ζήσει κανείς μαζί του χωρίς προβλήματα.

Το «Διαβητικό Χωριό» των ασθενών με διαβήτη είναι γεμάτο από γόνιμη εκπαίδευση αλλά και πολλές διαδραστικές ενέργειες για δύο ολόκληρες ημέρες. Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, που είναι ελεύθερες για το κοινό, υπάρχουν συνεδρίες εκπαίδευσης ασθενών με διαβήτη και συγγενών τους.

diabitis_metrisi_01.jpg

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα, πλην της συμμετοχής τους σε πλήθος εκπαιδευτικών δράσεων με θέμα το Σακχαρώδη Διαβήτη, να κάνουν, από νοσηλευτές και εξειδικευμένους ιατρούς, δωρεάν εξετάσεις σακχάρου, γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, αρτηριακής πίεσης, διαβητικού ποδιού, triplex καρωτίδων, βυθοσκόπηση, εξετάσεις οστεοπόρωσης, καθώς και υπέρηχο θυρεοειδούς.

Το διαβητικό χωριό θα λειτουργεί σήμερα από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.