nero_paidi_1.JPG

Τη δημιουργία διαδημοτικής εταιρίας ύδρευσης και αποχέτευσης προωθεί ως τη μόνιμη βιώσιμη λύση η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα

τη δημόσια διαχείριση του νερού. Μάλιστα στην εκδήλωση παρουσιάστηκε αντίστοιχο επιτυχημένο μοντέλο που εφαρμόζεται στο Μάλμε της Σουηδίας.

Η εκδήλωση, με τη συμμετοχή του Συντονιστικού Πολιτών και Φορέων SOSTE ΤΟ ΝΕΡΟ, φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι θέσεις της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας σχετικά με την Δημόσια διαχείριση του νερού στη Θεσσαλονίκη, καθώς και οι πρωτοβουλίες του Συντονιστικού Πολιτών και Φορέων SOSTE TO NERO. Οι εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ένωσης δήμων Κ. Μακεδονίας υπογράμμισαν ότι πρέπει στη Θεσσαλονίκη να υιοθετηθεί το διαδημοτικό μοντέλο διαχείρισης του νερού και να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα δημιουργίας διαδημοτικής επιχείρησης σε ευρωπαϊκά πρότυπα και σημείωσε ότι οι πηγές νερού πρέπει να ανήκουν στους δήμους και ότι πρέπει να διευκρινιστεί ποιος καθορίζει την τελική τιμή και με ποια κριτήρια.

Επίσης, παρουσιάστηκε η εμπειρία δημιουργίας και λειτουργίας ενός επιτυχημένου μοντέλου διαδημοτικής διαχείρισης υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (VATEN SYD), που εφαρμόζεται στην ευρύτερη περιοχή του Μάλμε τα τελευταία χρόνια μετά την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας ύδρευσης.

Ο κ. Jorgen Johansoon τόνισε ότι 16 δήμοι της Σουηδίας συνέπραξαν και είναι ιδιοκτήτες της εταιρίας, αντλούν νερό από τρεις λίμνες και παρέχουν 70 εκ. κυβικά μέτρα πόσιμο νερό σε ένα εκ. κατοίκους με τα οφέλη για τους δημότες να είναι πολλαπλά. Ο επί 37 χρόνια αιρετός στο δήμο Μάλμε, Μανώλης Μορφιαδάκης επισήμανε ότι η διαχείριση του νερού από ιδιώτη απαγορεύεται στη Σουηδία με νόμο από το 1996 και τόνισε ότι η σύμπραξη εμποδίζει κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση.