epeisodia.jpg

Από το Σεπτέμβριο του 2012 οι αρμόδιοι έχουν στα χέρια τους έκθεση της Αντιτρομοκρατικής που προειδοποιεί: «Όσο ο τυχοδιωκτισμός κερδίζει έδαφος στην επίσημη πολιτική

τα κοινωνικά γεγονότα θα εξελίσσονται ανεξέλεγκτα, και η ζώνη του νεοαναρχισμού αλλά και του νεοναζισμού θα τείνουν να εξελιχθούν σε πυριτιδαποθήκη, ικανή να ανατινάξει τα πάντα σε μια χώρα χωρίς σταθερές και καθαρές επιλογές»…

Την αποκάλυψη κάνει, σήμερα, η ιστοσελίδα www.zeronews.gr, σε ρεπορτάζ του Στέλιου Παρασκευόπουλου. Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι η έκθεση της αντιτρομοκρατικής έχει φέρει στο φως ποιοι και πώς στρατολογούν νέους σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Έχει γίνει, όμως, τίποτα, από την συντεταγμένη πολιτεία; Μάλλον όχι…

Στην έκθεση απαριθμούνται έξι στέκια αντιεξουσιαστών στη Θεσσαλονίκη (πλέον τα δύο από αυτά έχουν ανακαταληφθεί από αστυνομικές δυνάμεις), 29 στην Αττική, από τρία σε Πάτρα και Γιάννενα, από δύο σε Καβάλα και Κέρκυρα, ενώ από ένα υπάρχουν σε Χανιά, Αγρίνιο, Βόλο, Σέρρες, Ηράκλειο, Βέροια, Λαμία, Μυτιλήνη, Ηγουμενίτσα, Ρόδο και Ξάνθη.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι το ελληνικό αντιεξουσιαστικό κίνημα είναι σε στενή συνεργασία με το διεθνές –όπως, εξάλλου, προκύπτει από την περίφημη προκήρυξη της FAI/Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο, που δημοσιεύτηκε στις 1 Νοεμβρίου 2011.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του αντιεξουσιαστικού κινήματος, προέρχεται από «απαλλοτριώσεις» τραπεζών (ληστείες στην καθομιλουμένη). Το «know how» αποκτήθηκε –πάντα σύμφωνα με την έκθεση- από το συγχρωτισμό αντιεξουσιαστώ και εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου στις φυλακές.

Και οι ακροδεξιοί στο μικροσκόπιο

Η έκθεση βάζει στο μικροσκόπιο και τη δράση των φιλοναζιστών. Ως λόγους της αύξησης της δραστηριότητας του ακροδεξιού χώρου στην Ελλάδα, επικαλείται την ερμηνεία κοινωνικών – πολιτικών φαινομένων με βάση την ιδιαίτερη ιδεολογική τους προσέγγιση, την παρουσία μεγάλου αριθμού μεταναστών (νόμιμων ή παράνομων) και το αίσθημα απειλής, που κατά την άποψή τους δημιουργείται, την αύξηση της ανεργίας, που αποδίδεται κατ΄ αυτούς στην κατάληψη θέσεων εργασίας από μετανάστες και την αύξηση της εγκληματικότητας, την οποία αποδίδουν κατά κύριο λόγο στους μετανάστες.

Καταγράφονται οι οργανώσεις του χώρου και γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην «Ε.Ο. 1821», η οποία δεν έχει ιδιαίτερη δράση, αλλά αυτό φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την Αντιτρομοκρατική.

Όσο για το πώς όλες αυτές οι ομάδες στρατολογούν νεολαίους, είτε από τη μια, είτε από την άλλη πλευρά, η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ομάδες και ομαδούλες στήνουν παντού στην Αθήνα αντισυστημικές δράσεις, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, δημιουργούν μικρά ή μεγαλύτερα γεγονότα, από συσσίτια και λαϊκά τραπεζώματα στα σοκάκια της πόλης, μέχρι καλλιτεχνικά δρώμενα που ικανοποιούν τη νεολαία και δίνουν μια ιδιότυπη απάντηση στην κρίση, προσφέροντας ταυτόχρονα κάλυψη και πεδίο δόξης λαμπρό σε όσους έχουν επιλέξει να μαζεύουν πιτσιρικάδες και να τους ρίχνουν στη φωτιά της ένοπλης βίας».

Να σημειωθεί πώς η συγκεκριμένη έκθεση διδάσκεται στις αστυνομικές σχολές και –τουλάχιστον το αντίτυπο που διατίθεται στο Διαδίκτυο και αποτέλεσε αντικείμενο του ρεπορτάζ- δε φέρει καμία διαβάθμιση εντύπου (ούτε καν ως “εμπιστευτικό”).