eleftheri_ora_20131101_01Με το θέμα της φορολογίας των ακινήτων ασχολείται η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών εφημερίδων. Υπάρχουν, πάντως, και οι εξαιρέσεις, όπως η Ελεύθερη Ώρα, που παρουσιάζει συνέντευξη με τον αρχηγό της Ομάδας “Ε”.

 

Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Σε απόγνωση οι βουλευτές

Η εφημερίδα γράφει ότι "με όσα γίνονται, η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί στο 5%, σαν το ΠΑΣΟΚ, άκουσε ο Γιάννης Στουρνάρας να του λένε οι βουλευτές της Ν.Δ. την Τετάρτη στη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών. Η συνάντηση έγινε για να εξομαλυνθούν οι εντάσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, να λειανθούν «γωνίες» και να πεισθούν οι αντιδρώντες να το ψηφίσουν ότι έρθει η ώρα".

ΕΘΝΟΣ: Ο λογαριασμός με τον νέο φόρο για όλα τα ακίνητα

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "φορο-λογαριασμό με ελαφρύνσεις και επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ, αλλά και καταβολή φόρου για πρώτη φορά για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης, βγάζει ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα εφαρμοσθεί από το 2014".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πάλμος: Συνέντευξη με τον αρχηγό της Ομάδας Εψιλον!

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "συναντήσαμε τον Αρχηγό σε υπόγειο, βρισκόμενο στα Βόρεια Προάστια".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 5 αλλαγές στο φόρο ακινήτων
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Νέα κλίμακα για τα αγροτεμάχια ανάλογα με την καλλιέργεια. Μικρότερα βάρη για όσους δεν παίρνουν αγροτικές επιδοτήσεις. Αυξάνεται το όριο εισοδήματος για έκπτωση 50%. Ελαφρύνσεις για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Απαλλαγή για τα υπό απαλοτρίωση ακίνητα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα παιδια παιζει και η τρόικα τρίβει τα χέρια

Η εφημερίδα σημειώνει "οι λεονταρισμοί της τελευταίας στιγμής των 74 βουλευτών της Ν.Δ., για το νομοσχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, φέρνουν όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο διατήρηςης για ακόμη ένα χρόνο του χαρατσιού".

ΕΣΤΙΑ: Θυμηθείτε το «poll tax»

Η εφημερίδα τονίζει ότι "το έτος 1990, μετά από 11 χρόνια στην πρωθυπουργία της Βρεταννίας και τρεις κατά σειράν εκλογικές νίκες, η Μάργκαρετ Θάτσερ απεφάσισε να κάνη μία τομή στο φορολογικό σύστημα της χώρας της. Αντικατέστησε τον φόρο ακινήτων που εστηρίζετο στην ονομαστική μισθωτική αξία τους με έναν ενιαίο δημοτικό φόρο που επεβάρυνε κάθε δημότη. Ηταν το περιβόητο poll tax (κεφαλικός φόρος). Ετσι, λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 1990, οι ίδιοι οι βουλευτές της ανάγκασαν την Θάτσερ να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία. Το poll tax σηματοδότησε το πολιτικό της τέλος".

Η ΑΥΓΗ: Μανούβρες για άτακτη υποχώρηση

Σύμφωνα με την εφημερίδα "έτοιμη να συμμορφωθεί με τις αξιώσεις της τρόικας, προκειμένου ο Τόμσεν και η παρέα του να έρθουν τη Δευτέρα στην Αθήνα, εμφανίζεται η κυβερνητική ηγεσία, παρ΄ότι οι βουλετές Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ επιδίδονται σε ευγενή άμιλλα αντίστασης στον φόρο επί ακινήτων και αγροτεμαχίων".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Τα 4 σενάρια για τα αγροτεμάχια

Η εφημερίδα γράφει ότι "τέσσερα είναι τα πιθανά σενάρια για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, ένα θέμα που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από μεγάλες ομάδες βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Το οικονομικό επιτελείο, θέλοντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις, επιχειρεί επιμέρους αλλαγές στις ρυθμίσεις για τη φορολόγηση, ώστε να μειωθεί, έστω και λίγο, η επιβάρυνση για χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μάστιγα για τον Νότο η ανεργία

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε ιστορικά υψηλά επίπεδα παραμένει η ανεργία στην Ευρωζώνη, όπου σχεδόν 20 εκατ. άνθρωποι (27 εκατ. στην Ε.Ε.) αναζητούν δουλειά, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Τα 3,5 εκατ. είναι νέοι έως 25 ετών. Η Ευρώπη της ισχνής ανάκαμψης δείχνει αδύναμη να αντιμετωπίσει τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης και οι ηγέτες της, στις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες των κρατών-μελών αρκούνται προς το παρόν στο να περιγράφουν το πρόβλημα".

Ο ΛΟΓΟΣ: Σημαιοφόρος της ανεργίας η Ελλάδα

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στο επίπεδο-ρεκόρ του 12,2% παρέμεινε η ανεργία, τον Σεπτέμβριο, στην Ευρωζώνη, αμετάβλητη από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Η Ελλάδα βρίσκεται στη λίστα με τις χώρες που σημείωσαν τόσο το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, όσο και τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας από τον προηγούμενο μήνα".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να καταργηθούν οι φόροι που βαραίνουν τη λαϊκή οικογένεια

Η εφημερίδα αναφέρει "ΚΚΕ: Αμεση απόσυρση του σχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, κατάργηση των χαρατσιών στη λαϊκή κατοικία, πλήρη φοροαπαλλαγή για μισθωτούς με οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί, αφορολόγητη πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο και φορολόγησή τους με 45% σε διανεμόμενα και μη κέρδη, φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας".

ΤΑ ΝΕΑ: Από δυο χωριά!

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "διπλό εμφύλιο χωριού - πόλης και βουλευτών περιφέρειας με βουλευτές αστικών κέντρων έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, λόγω της φορολόγησης των αγροτεμαχίων με στόχο την ελάφρυνση των αστικών ακινήτων".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κέρδη 17,2% στο Χ.Α. τον Οκτώβριο

Η εφημερίδα σημειώνει "οδηγός στο ράλι ανόδου το τελευταίο τρίμηνο οι τραπεζικές μετοχές με κέρδη 81,6%. «Φλερτάρει» ξανά με τις 1.200 μονάδες ο Δείκτης. Εντείνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον ξένων funds λίγες ημέρες πριν από την υποβάθμιση του Χ.Α. από τη Morgan Stanley".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Το Χ.Α. ανοίγει τις «πόρτες» σε επενδυτές από τη Ρωσία

Η εφημερίδα τονίζει ότι "την προσέγγιση νέων -για τα ελληνικά δεδομένα- αγορών σχεδιάζει το Χρηματιστήριο, εν μέσω μιας περιόδου που η Ελλάδα βρίσκεται κυριολεκτικά στο επίκεντρο του παγκόσμιου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Οι αγορές της Ρωσίας, κυρίως, στην οποία οι τράπεζες παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο, αλλά και του Καναδά είναι οι επόμενοι στόχοι του Χ.Α., που θα επιχειρήσει μέσω επισκέψεων, αλλά και roadshows να «συστήσει» στους μεγάλους παίκτες των δύο χωρών την ελληνική αγορά".