Τα… μπάνια στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας άμεσα!

Εκατομμύρια, εν δυνάμει, πελάτες από το εσωτερικό και το εξωτερικό χάνει η Ελλάδα, λόγω της μη αξιοποίησης του τεράστιου πλούτου που διαθέτει στο πεδίο του ιαματικού τουρισμού. Την κατάσταση αυτή επιχειρεί να ανατρέψει ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας που θέλει να «ξυπνήσει τον κοιμώμενο γίγαντα». Διαβάστε πώς…


Τρεις είναι οι προϋποθέσεις-βήματα ώστε η Ελλάδα να κερδίσει κατά το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα στη διακίνηση επισκεπτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου, παρόντος του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Θόδωρου Καράογλου, με αφορμή τη συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση “Philoxenia 2013”. 

1. Κινήσεις θεσμικού χαρακτήρα

Η ένταξη της υδροθεραπείας και των μορφών της στο εθνικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως έχουν πράξει ήδη σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ, ενέργεια που αποτελεί προϋπόθεση για να αξιοποιήσει η Ελλάδα την κινητικότητα των ευρωπαίων ασφαλισμένων στο πλαίσιο του Θερμαλισμού-Τουρισμού Υγείας. Μάλιστα, όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Παναγιώτης Ζαφειρίου, σε πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας του Συνδέσμου με τον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, αποφασίστηκε να εξεταστούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου οι προϋποθέσεις υιοθέτησης της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας 2011/24/ΕΕ «περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης».

2. Πιστοποίηση των ιαματικών προορισμών

Η πιστοποίηση των ιαματικών προορισμών είναι απαραίτητη ώστε να αναπτυχθεί συνεργασία με τα ευρωπαϊκά ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, απομένει μόνο η έκδοση ΦΕΚ για την πιστοποίηση 17 πηγών, και για περίπου άλλες 10 έχουν προχωρήσει σημαντικά οι σχετικές διαδικασίες. Στόχος του Συνδέσμου είναι μέχρι το τέλος του 2014 να έχουν πιστοποιηθεί και τα άνω των 50 μέλη του.

3. Άνοιγμα σε εσωτερικό και εξωτερικό μέσω προωθητικών ενεργειών

Πέρα από τη συμμετοχή στη Philoxenia 2013, στο επίπεδο αυτό ο Σύνδεσμος έχει προγραμματίσει την παρουσία του και σε άλλες θεματικές εκθέσεις. Επιπλέον έχει δημιουργήσει το νέο διαδικτυακό κόμβο www.thermalsprings.gr που στοχεύει στην ανανέωση της σχέσης του ελληνικού κοινού με τον ιαματικό τουρισμό και ακόμη περισσότερο στην έξοδο του ελληνικού θερμαλισμού στις διεθνείς  αγορές

Τα οφέλη

Τι μπορεί να προσφέρει αυτός ο «κοιμώμενος γίγαντας» στην Ελλάδα, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, αν αφυπνιστεί; Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρίου: 

1ον Θα επιτευχθεί θεαματική αύξηση στην εισροή συναλλάγματος, μετατρέποντας τους δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς περίθαλψης άλλων κρατών σε σταθερούς χρηματοδότες αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. 

2ον Θα αναβαθμίσει τον ιαματικό τουρισμό ως πεδίο υλοποίησης προσοδοφόρων επενδυτικών σχεδίων, ελληνικών και ξένων, που θα ενισχύσουν στην πράξη την προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου στο 12μηνο.

3ον Θα καταστήσει τον ιαματικό τουρισμό πυλώνα στήριξης του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, παρέχοντας παράλληλα σύγχρονες εναλλακτικές υπηρεσίες υγείας σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. 

Τι χάνουμε

Με βάση με όσα ειπώθηκαν, η αδράνεια των προηγούμενων ετών, η πολυπλοκότητα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τις περικοπές σχετικών χορηγήσεων από πλευράς ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων επέφεραν μια κάθετη πτώση της επισκεψιμότητας των λουτρικών μονάδων κατά 70% τα τελευταία χρόνια. 

Την ίδια στιγμή:

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση  η κίνηση των επισκεπτών των θερμαλιστικών κέντρων παραμένει σταθερή με μικρές αυξομειώσεις.  Κυμαίνεται τα τελευταία 15 χρόνια γύρω στα 22-24 εκατ. χωρίς να υπολογίζονται οι χώρες που εντάχθηκαν πρόσφατα.  

Διεθνείς έρευνες έχουν αποδείξει ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 25% των ευκατάστατων ευρωπαίων ταξιδιωτών αναζητούν πρωτότυπες βιωματικές εμπειρίες και τουριστικές υπηρεσίες.

Οι ίδιες έρευνες καταδεικνύουν ότι το 10% των Ευρωπαίων ετησίως αναζητούν εκτός των εθνικών τους συνόρων υπηρεσίες σχετιζόμενες με την υγεία, σε λογικά οικονομικά πλαίσια, κάθε εποχή του χρόνου.
Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, υπογράμμισε τις δυνατότητες που έχει ο Ιαματικός Τουρισμός ως εργαλείο επέκτασης της τουριστικής περιόδου για την Ελλάδα και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του υπουργείου για τη στήριξη των αναπτυξιακών προοπτικών που μπορεί να προσφέρει ο τομέας του θερμαλισμού στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Κώστας Καζαντζίδης, ερωτηθείς σχετικά, αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης επανεκκίνησης της προσπάθειας αξιοποίησης των Λουτρών Θέρμης από το δήμο Θεσσαλονίκης, που σήμερα είναι σε κατάσταση εγκατάλειψης.

Μαρία Ναλτσατζιάδου