dimaras_01Βραδιά αφιερωμένη στην Αλέξη Δημαρά, οργανώνει, σήμερα, στις 8 το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο Οξυγόνο(Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη), ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ «Ο Φιλόλογος», το βιβλιοπωλείο Οξυγόνο και οι εκδόσεις Μεταίχμιο.

Στη βραδιά με θέμα «Αλέξης Δημαράς, Τον θυμόμαστε και τον τιμούμε», που γίνεται με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου βιβλίου του «Ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης. Το ανακοπτόμενο άλμα. Τάσεις και αντιστάσεις στην ελληνική εκπαίδευση 1833- 2000», θα μιλήσουν η Βάσω Βασιλού – Παπαγεωργίου, Διδάκτωρ Επιστημών της Αγωγής και επιμελήτρια του βιβλίου, ο Γιάννης Τζανής, πρόεδρος του «Φιλολόγου», συγγραφέας, ο Χρήστος Τζήκας, Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Α.Π.Θ. και ο Δημήτρης Χαραλάμπους, Καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.

Ο Αλέξης Δημαράς ήταν ο ιστορικός που έγραφε πως χωρίς τις «άμεσες συσχετίσεις με τα παράλληλα κοινωνικά και πολιτικοοικονομικά γεγονότα και φαινόμενα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε κατανόηση ούτε ερμηνεία των εκπαιδευτικών». Δεν ήταν ένας απλός ιστοριοδίφης, αλλά προέβαλλε το ιστορικό παρελθόν με την προσδοκία να συμβάλει στη διαμόρφωση του παρόντος.